Deputaţii maghiarizează româna

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Diaspora îşi trimite copiii în România : Limba noastră, o comoară

Deputaţii maghiarizează româna

Justiție 20 Mai 2010 / 00:00 559 accesări

În timp ce în România parlamentarii votează legi prin care renunţă la limba română, copiii români ai căror părinţi au emigrat fac tot posibilul pentru a-şi păstra graiul. Aşa se face că, la Olimpiada Internaţională de Limbă, Comunicare şi Literatură Română, desfăşurată la Constanţa, din 113 elevi participanţi, 89 proveneau din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi Bulgaria. Ieri, la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, organizatorii au premiat ocupanţii primelor locuri din cadrul competiţiei. Judeţul Constanţa a fost reprezentat de elevii Alexei Leon (clasa a XI-a a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”) şi Mădălina Miu (clasa a XI-a a Liceului Teoretic „George Călinescu”). Ei au ocupat locurile II, respectiv locul III, la clasa a XI-a. De asemenea, amândoi au primit premii speciale din partea Uniunii Scriitorilor - Filiala Constanţa, pentru expresivitate şi acurateţe în exprimare. Primul loc la clasa a XI-a a fost ocupat de Geanina Druţă, elevă a Liceului Teoretic „Spiru Haret” Tecuci, Galaţi. La clasa a XII-a, primul loc a fost ocupat de Ioana Sorina Alexandru, de la Colegiul Naţional „Unirea” Focşani, Vrancea: „Este a treia oară când particip. Pregătirea pentru această competiţie nu mi s-a părut dificilă: când faci ce-ţi place, nu este greu”.

PREMII PENTRU DIASPORA. Câştigătorul primului loc la clasa a X-a a fost Sabinne Marie Ţăranu, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Suceava, în timp ce la clasa a IX-a, premiul I a revenit elevei Bianca-Maria Marin, de la Colegiul Sportiv „Nadia Comăneci” Oneşti, Bacău. La clasa a VIII-a, pe primul loc s-a clasat Ioana Crina Radu, de la Colegiul Naţional Vocaţional Slatina, iar la clasa a VII-a, locul I a fost obţinut de Greta Raluca Dădălau, de la Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Cluj. Printre câştigători s-au numărat şi elevi români din alte ţări. Unul dintre aceştia este şi Mihaela Baba, din clasa a XI-a, Liceul „B.P. Braca” din Serbia, care a obţinut menţiune şi premiul special al Uniunii Scriitorilor Constanţa: „Proba orală mi s-a părut foarte interesantă, pentru că am putut să vorbesc în limba română cu membrii comisiei de examinare. Noi, la liceu, avem şi cursuri în limba română, cum ar fi artele plastice, însă sunt o parte din cursuri pe care le facem obligatoriu în limba sârbă, pe care o vorbim fluent”.

DEPUTAŢII ÎŞI BAT JOC DE LIMBA ROMÂNĂ. Potrivit reprezentantului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, Cristi Dumitru, anul viitor, participarea elevilor români ai căror părinţi s-au stabilit în alte ţări va fi mult mai mare. „Mulţi dintre aceşti copii doresc să vină să participe, dar nu au mijloacele materiale necesare. Aici am intervenit noi, asigurându-le transportul. Şi-au manifestat dorinţa de a veni şi copiii români din Spania şi Grecia”, a declarat Cristi Dumitru. Dacă românii din străinătate fac eforturi deosebite pentru a-şi păstra limba, parlamentarii români nu dau doi bani pe graiul strămoşesc. Deputaţii au adoptat, ieri, articolul din Legea educaţiei privind învăţământul în limba minorităţilor, stabilind că, în învăţământul preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, toate disciplinele se studiază în limba maternă, cu excepţia limbii şi literaturii române.

CAMERA DEPUTAŢILOR A SACRIFICAT IDENTITATEA NAŢIONALĂ. Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, Legea educaţiei, proiectul întrunind 181 voturi favorabile şi 95 voturi „împotrivă”, ale reprezentanţilor PSD şi PNL, care au susţinut că această lege sacrifică identitatea naţională. Înaintea votului, vice-liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu a precizat poziţia liberalilor faţă de Legea educaţiei care are la bază proiectul Guvernului, în care se menţionează că toate materiile, în afară de limba şi literatura română, vor fi predate (la învăţământul preuniversitar) în limba maternă. „Îmi exprim totala nemulţumire că amendamentele respinse nu au fost luate în considerare. Grupul PNL va vota împotriva proiectului de lege”, a anunţat deputatul PNL. Şi deputatul PSD Adrian Solomon a arătat că social-democraţii vor vota împotriva acestei legi. „Considerăm că e o lege profund nedreaptă, antinaţională, care nu face decât să bulverseze ce era bun în sistemul de educaţie, punând în antiteză instituţii care ar trebui să colaboreze. Se fac nedreptăţi în sistemul învăţământului universitar, acolo unde se pare că elementul deciziei politice şi guvernamentale în autonomia universitară va fi primordial, iar nu decizia de bază a Senatului universităţii”, a comentat Adrian Solomon. Deputatul PNL Adriana Săftoiu a subliniat, după vot, că legea adoptată „nu este doar o variantă proastă, ci şi foarte ruşinoasă, pentru că sacrifică identitatea naţională”. „Identitatea nu stă într-un partid şi nici în preşedintele României, ci stă în limbă. În limba oficială. În România, există două minorităţi - maghiară şi celelalte minorităţi. În articolul 37, alineatul 2, se spune: limba şi literatura română se va preda pentru minorităţi după manuale speciale. Adică limba română se predă ca limbă străină în România”, a comentat Adriana Săftoiu. Legea educaţiei va intra în dezbaterea Senatului, care este for decizional în acest caz.



12