„Turiștii români, la fel ca turiștii bulgari, au defecte și calități, dar merită respect. În calitate de consumatori și beneficiarireali ai ofertei turistice din partea statului în care aleg să-și petreacă concediile și vacanța, ei merită respect, înțelegere și un tratament eminamente pozitiv, dacă credem le respectăm demnitatea și onoarea. Recentele declarații ale premierului Bulgariei, Boyko Borissov, în legătură cu turiștii români, mai ales în condițiile în care România și Bulgaria sunt parteneri europeni de proximitate, par să se transforme într-un atac necolegial, care aduce atingere demnității și onoarei turistilor români. Poate premierul bulgar nu cunoaște Constituția României, unde libertatea de exprimare este corelată cu respectarea demnității și onoarei unui cetățean, însă cu siguranță găseste la nivel constituțional în propria țară resursele să înțeleagă aspectele ce privesc respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, care nu ar trebui să facă obiectul unei reacții din partea mea în calitate de deputat și membru al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN).
Unele lucruri ar trebui bătute în cuie, iar altele ar fi bine să fie puse în cui. Declarațiile premierului Bulgariei nu pot fi atât de ușor puse în cui, deși locul lor se regăsește la categoria ”așa nu„ în corelarea discursului politic cu cel asumat constituțional de orice politician. De ce alege totuși premierul Borissov să facă asemenea declarații despre turiștii români care admiră și respectă Bulgaria ca stat și ca ofertă turistică de proximitate? Românii, istoric vorbind, au o atitudine pozitivă față de străini și apreciere față de vecinii lor care dovedesc bune practici de turism internațional. De ce respectul, demnitatea sunt puse în cui de premierul bulgar? De ce turiștii români merită o astfel de atitudine vădit discriminatorie și deloc conformă cu principalele cutume ale discursului politic european? Sperăm să fie o scăpare din partea premierului Boyko Borissov acest tip de discurs care nu va fi pus în cui nici de politicienii români, dar în special de turiștii români care trec în Bulgaria. A pune semnul egal între turiști și diseminarea unei boli - cum este pesta porcină - pare să fie o tentativă facilă de a ascunde sub preș neputințele administrative ale Bulgariei.
Borissov a făcut o declarație regretabilă care este, de fapt, expresia unei boli comune între România și Bulgaria și anume înțelegerea reciprocă și respectul față de anumite proporții ale realității. ”Un număr de 57.000 de mașini trec zilnic în Bulgaria. Sunt sigur că turiștii români au adus boala. Ei mănâncă la marginea drumului, aruncă resturile de mâncare care facilitează diseminarea bolii. Ei se plimbă, mănâncă și aruncă rămășițele peste tot. Nu putem face nimic”, a spus premierul Bulgariei.”