Dezamăgit de tot ce s-a întîmplat în ultimii doi ani cu litoralul românesc şi de debandada provocată în acest an de licitaţiile tîrzii şi, mai nou, de Ordonanţa 19/2006, deputatul PC de Constanţa Andrian Mihei a făcut un apel pentru salvarea turismului litoral, adresîndu-se, printr-o declaraţie politică, preşedintelui Traian Băsescu. Prin această declaraţie, Mihei îl îndeamnă pe şeful statului să nu legifereze haosul actual de pe litoral şi să trimită ordonanţa privind utilizarea plajelor înapoi la Camera Deputaţilor, pentru a fi rediscutată. La sfîrşitul săptămînii trecute, Mihei a vizitat litoralul, pentru a vedea care este starea de fapt a plajelor. ”Rezultatul este unul dezastruos, plajele nefiind amenajate corespunzător, operatorii nerespectîndu-şi promisiunile asumate în momentul în care au închiriat plajele. Hotelierii stau şi privesc cum, pe plajele din faţa hotelurilor, fiecare, după propria iniţiativă, înalţă diverse construcţii, transformînd litoralul în şantier şi într-un bîlci trist”, este concluzia lui Mihei. „Fac un apel către domnul preşedinte Băsescu, constănţean, cunoscător şi iubitor al litoralului românesc, să ceară celor responsabili o strategie coerentă, astfel încît deciziile să nu fie haotice, să nu fie necesar să schimbăm legile în foarte scurt timp, dar şi pentru a salva, măcar în ultimul moment, turismul litoral de la dezastru. Îl invit pe domnul Băsescu să viziteze plajele precum Cuza cu ocaua, cu ordonanţa şi anexa în mînă, să vadă dacă măcar spiritul legii ar fi respectat (şi nu e!) şi mai presus de asta, cum vede şi percepe turistul, om oarecare, bogat sau sărac, român sau străin, ceea ce se întîmplă. Mă ofer să îi fiu ghid, nu pe plaje special aranjate pentru că se ştie că vin autorităţi înalte, ci pe întregul litoral, pentru a vedea ce anume vede omul de rînd”, se menţionează în declaraţia politică cu titlul ”Construind fără autorizaţie, demolăm turismul!”, adresată de Mihei preşedintelui.
“I-aş sugera doamnei ministru să lase turismul în seama celor care au idee de modul în care acesta poate fi făcut să se dezvolte”
Potrivit lui Mihei, faptul că încă se discută la mijlocul lunii iunie această ordonanţă iniţiată de ministrul Mediului, Sulfina Barbu, care precizează că sezonul începe în mai, arată “cum ştim să ne urmărim interesele de a face turismul litoral să meargă cu adevărat”. “Modificările aduse ordonanţei în ultimul moment, respectiv cu o zi înainte de a fi supusă votului în Camera Deputaţilor, şi mai ales controversata modificare care permite chiriaşilor să amplaseze pe plajă construcţii şi dotări fără autorizaţie de construcţie, parcă te fac să crezi că aceste întîrzieri au fost anume provocate pentru a se ajunge la asta. În orice caz, această disperare de a construi fără autorizaţie, dacă va fi legiferată, va crea un precedent cel puţin ciudat.”, adaugă Mihei în declaraţie. “Se subestimează dreptul fundamental al comunităţii locale şi al societăţii civice în general, de implicare în procesul decizional privind zona costieră, excluzîndu-se etapa dezbaterii publice a investiţiilor realizate în zona costieră. Dreptul hotelierilor de a le rezerva clienţilor lor o privelişte şi o plajă plăcută, amenajată la nivelul de clasificare al hotelului este încălcat încă de cînd au fost desconsideraţi, fără ca ei (cei mai în măsură să exprime o părere sau soluţii) să fie consultaţi, iar acum, este pur şi simplu călcat în picioare, chiriaşii plăjilor avînd dreptul să facă absolut ce vor. Se creează un cadru periculos pentru demararea unor construcţii abuzive, pe care ulterior sînt curios cine şi cum le va mai descîlci. Oricine dintre cei care au închiriat plaja va face după propriul gust şi după propriile idei şi finanţe diverse construcţii care vor transforma plajele într-un adevărat bîlci. Îşi asumă doamna ministru (şi eventual parlamentarii de Constanţa care au votat pentru această ordonanţă) răspunderea că acei chiriaşi nu vor construi decît ce le este permis prin ordonanţă? Şi nu vi se pare că exprimarea “dotări pentru agrement specific plajei” este destul de evazivă, permiţînd interpretări care ulterior vor crea controverse? (...) I-aş sugera doamnei ministru să facă un proiect pilot de supraveghere cu camere video a barajelor cu pericol de inundare sau după cum anunţă Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării într-un raport, că poluarea cu hidrocarburi a Dunării a atins cote alarmante, să ia măsuri pentru a evita aceste lucruri şi pentru că Dunărea se scurge la noi în mare, pentru a evita să devenim un canal colector al Europei, şi să lase turismul în seama celor care au idee de modul în care acesta poate fi făcut să se dezvolte”, mai spune Mihei în apelul său către preşedinte.