Consiliul Fiscal susţine că derogarea de la prevederile legale în cazul primei rectificări bugetare pe 2011 s-a dovedit a fi în final inutilă, în contextul în care majorarea cheltuielilor bugetare de la prima rectificare a fost inversată aproape în totalitate cu ocazia celei de-a doua rectificări. În 15 noiembrie 2011, Ministerul Finanţelor Publice a trimis Consiliului Fiscal (CF) proiectul celei de-a doua rectificări a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011, solicitând opinia Consiliului. \"Reamintim că majorarea de cheltuieli din prima rectificare bugetară a fost facută prin derogare de la prevederile Legii Responsabilităţii Fiscal Bugetare, care nu permite majorarea cheltuielilor totale cu ocazia rectificărilor bugetare. În retrospectivă, Consiliul Fiscal constată că derogarea de la prevederile legale, pe lângă precedentul regretabil creat, s-a dovedit a fi în final inutilă, în contextul în care majorarea cheltuielilor bugetare (exclusiv impactul schemei de stingere „în lanţ” a arieratelor bugetare) de la prima rectificare a fost inversată aproape în totalitate cu ocazia celei de-a doua rectificari\", se arată într-un raport al Consiliului. În acest context, Consiliul Fiscal reiterează recomandarea îmbunătăţirii procesului de programare bugetară pentru a preîntâmpina situaţii de tipul celei create în 2011, prin care, practic, dacă se exclude impactul mecanismelor excepţionale de stingere a arieratelor, cea de-a doua rectificare bugetară inversează în cea mai mare parte suplimentarile efectuate atât la venituri, cât şi la cheltuieli cu prilejul primei rectificări bugetare. Acest lucru ar permite în viitor respectarea regulilor fiscale statuate de Legea Responsabilităţii Fiscal-Bugetare. În ceea ce priveşte recursul repetat la mecanisme exceptionale de stingere în lanţ a unor obligatii bugetare restante, Consiliul fiscal consideră că întărirea disciplinei financiare şi un proces bugetar de calitate, atât la nivelul autorităţilor statului, cât şi la cel al companiilor de stat, sunt singurele în masură să rezolve cauzele structurale ale apariţiei arieratelor. Consiliul Fiscal reaminteste că prima rectificare bugetară a anului 2011 a prevăzut o creştere a cheltuielilor totale cu 3,2 miliarde lei, din care 1,43 miliarde lei reveneau implementării primei scheme de stingere a arieratelor din acest an (cu impact egal pe venituri şi cheltuieli), iar 1,8 miliarde lei reprezentau o majorare discreţionară a unor capitole de cheltuieli motivată de o estimare mai optimistă a veniturilor anuale la acea dată.
Proiectul celei de-a doua rectificări bugetare din 2011 prevede diminuarea veniturilor şi cheltuielilor bugetului general consolidat cu aceeaşi sumă, de 132 milioane lei, menţinând astfel ţinta de deficit bugetar asumată.
Potrivit Consiliului Fiscal, proiectul celei de-a doua rectificări bugetare îndeplineste condiţiile din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare cu privire la faptul că nu pot fi aprobate mai mult de două rectificări bugetare pe an. Totodată, proiectul de rectificare îndeplineşte şi regula conform căreia totalul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificărilor bugetare.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat miercuri, la RRA, că rectificarea bugetară ar urma să fie aprobată în Guvern până vineri, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptat, de Executiv, şi proiectul de buget pentru anul viitor. Premierul Emil Boc anunţa duminică seara că vor fi alocate resurse financiare pentru sănătate, dar şi pentru investiţii.