De mai bine de șapte sute de ani, urmașii lui Mevlana sau Rumi, poetul mistic care a trăit în secolul al XIII-lea, duc mai departe dansul ritualic - sema - al ordinului Mewlevi, căruia îi aparțin celebrii derviși rotitori. Fascinant pentru cei care îl privesc, dansul dervișilor rotitori ascunde în el o filosofie de viață, un mod profund de a gândi, care presupune detașarea de lumea din jur.
„ÎNTÂLNIRI DE SUFLET” Cei care doresc să fie părtași ai acestui moment de rară frumusețe și de detașare, care presupune o pregătire specială pentru dervișul rotitor, sunt așteptați pe 23 aprilie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța. Evenimentul se numește „Întâlniri de suflet”, iar intrarea este liberă.
Manifestarea de la Constanța este organizată de Ministerul Culturii şi Turismului al Republicii Turcia, împreună cu Institutul Cultural Turc „Yunus Emre”.
Termenul „sema” înseamnă „cer, univers”. Potrivit lui Mevlana, unul dintre fondatorii sufismului, „sema” se traduce prin „a auzi vocea universului”. Dansul în cerc al dervișilor simbolizează crearea universului, trecerea la acțiune în numele dragostei față de Creator și drumul omului către maturizare.
DANS, DETAȘARE, TRANSĂ „Dansul ritual al dervișilor se realizează în compania muzicii de taṣawwuf. Muzica se face pe ritmul inimii omului, iar dervișii, când o ascultă, sunt cuprinși de sentimente adânci și în acest fel pătrund în dansul mistic. Acest dans poate fi realizat fie de un singur derviș („semazen“ în limba turcă), fie de mai mulți. În compania unei muzici mistice, dervișii se detașează de lumea pământească și de binecuvântările ei temporare și intră în transă, eliberându-se către Creator. Aceasta este o călătorie, iar această călătorie are șapte etape”, precizează organizatorii.
Semnificația filosofică a rotirii în cerc se bazează pe ideea de ciclicitate: lumea începe într-un anumit punct și se încheie în același punct.