Dervis Eroglu, preşedinte în Ciprul de Nord

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dervis Eroglu, preşedinte în Ciprul de Nord

Externe 20 Aprilie 2010 / 00:00 482 accesări

Naţionalistul cipriot turc Dervis Eroglu a obţinut duminică, din primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ciprul de Nord, o victorie care ar putea compromite procesul de reunificare a insulei, aflat în curs de desfăşurare sub egida ONU. Potrivit rezultatelor oficiale definitive, prim-ministrul Eroglu, liderul Partidului Unităţii Naţionale (UBP, conservator), a obţinut 50,38% din sufragiile exprimate, faţă de 42,85% ale principalului său rival, preşedintele în exerciţiu, Mehmet Ali Talat. Comisia electorală a precizat că participarea la scrutinul din Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN, recunoscută doar de Ankara) a depăşit 75%. Eroglu, cunoscut pentru duritatea naţionalismului său, a promis să continue procesul de pace cu autorităţile cipriote greceşti din Cipru, stat recunoscut de comunitatea internaţională şi care a aderat la UE. ”Voi lucra cu bune intenţii, pentru o reglementare care ţine cont de drepturile comunităţii mele”, a asigurat el, adăugând că urmează să înceapă ”un dialog strâns cu patria-mamă, Turcia”, care a mobilizat 35.000 de militari în partea de nord a insulei.

După ani de blocaj, negocierile în vederea unei reunificări au fost relansate în septembrie 2008, de preşedintele cipriot, Demetris Christofias şi Talat, sub egida ONU. Dar, după 19 luni, puţine progrese tangibile au fost realizate. ”Vom căuta căile unui consens la discuţiile intercipriote”, a adăugat Eroglu, în vârstă de 72 de ani. ”Nu există niciun motiv să nu fie un acord, dacă partea adversă (grecească) acţionează la rândul său cu bune intenţii”. Victoria sa a fost primită cu o explozie de bucurie în faţa sediului partidului său de la Nicosia. Candidatul necâştigător a subliniat, la rândul său, că îşi menţine speranţa privind găsirea unei soluţii. Talat, care susţine o reunificare pe un model federal, a reiniţiat un proces de pace blocat de mult timp. Eroglu este favorabil unei soluţii cu două state, respinsă categoric de partea greacă. Dar în opinia specialiştilor, Eroglu ar urma să îşi flexibilizeze poziţia, deoarece Ankara, care îşi negociază integrarea în UE, doreşte continuarea procesului de reconciliere. Duminică, prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat dorinţa ca partea cipriotă turcă să continue negocierile pe tema reunificării. Erdogan şi-a exprimat dorinţa ca o reglementare privind împărţirea insulei să aibă loc până la sfârşitul anului.

Cipru este împărţit începând din 1974. Turcia a mobilizat militari în nordul insulei, după o lovitură de stat provocată de naţionaliştii ciprioţi greci susţinuţi de Atena, vizând realipirea ţării la Grecia.

Taguri articol


12