Descentralizarea devine, în sfârşit, realitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Urmează votul în plen

Descentralizarea devine, în sfârşit, realitate

Administrație 20 Noiembrie 2013 / 00:00 508 accesări

PAŞI Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, s-a făcut un pas concret pentru descentralizarea deciziei publice, pentru a o aduce mai aproape de oameni, pentru ca românii să nu mai aştepte ca hotărârile să se ia la Bucureşti şi să-i poată trage la răspundere direct pe cei care decid. Nu mai vorbim despre un spital ori despre un teatru care ar urma să fie preluat de autorităţi judeţene sau locale fără a fi indicate şi sursele de finanţare, ci despre transferarea multor domenii care vor „veni“ cu tot cu banii ce li s-ar fi cuvenit de la centru. Pentru ca asta să devină realitate, Guvernul şi-a angajat, ieri, răspunderea în plenul celor două Camere ale Parlamentului asupra proiectului de lege privind descentralizarea. El prevede ca Sănătatea, Agricultura, Mediul, Învăţământul preuniversitar, Cultura, Tineretul şi Sportul, precum şi Turismul să treacă în subordinea autorităţilor locale, în timp ce Poliţia, Agenţia de prestaţii sociale, cinematografele şi porturile vor rămâne în structurile centrale. Până la noi „ordine“. Până când se va lua hotărârea ca şi alte structuri să fie transferate în subordinea autorităţilor locale. Până atunci însă, ieri a fost o zi extrem de încărcată.

CLARIFICĂRI Guvernul a aprobat 568 de amendamente la proiectul descentralizării, din 2.040 amendamente depuse de către parlamentari. Majoritatea au fost legate de forma proiectului, proceduri de tehnică legislativă şi erori materiale din anexe. Au fost multe speculaţii venite din partea Opoziţiei, conform cărora amendamentele ar fi fost aduse pentru că proiectul ar fi fost prost întocmit ori că ar aduce nu mai ştim câte deservicii României şi românilor. Nici vorbă de aşa ceva. Pentru a le tăia „macaroana“ cârcotaşilor, vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că amendamentele privesc anexele la proiectul descentralizării unde au fost modificate repere de înregistrare ale imobilelor transferate, în urma discuţiilor cu aleşii locali. A fost o ocazie unică pentru autorităţile judeţene să clarifice situaţia unor bunuri. „În special e vorba de amendamente la anexe. Cu această ocazie, am reuşit să mai facem un pic curăţenie într-o nebunie, pentru că toate acele bunuri, terenuri, clădiri aveau coduri de carte funciară greşite, nu le aveau deloc, unele erau în alt judeţ decât în cel care trebuie. Cele mai multe dintre amendamente sunt legate de anexă, adică de scrierea corectă a suprafeţelor şi a clădirilor, în rest sunt câteva doar de tehnică legislativă. Pe fond nu s-a schimbat nimic“, a declarat, la rândul său, premierul Victor Ponta. În această situaţie, se naşte o singură întrebare: cum s-a ajuns aici? Funcţionarii din ministere se pare că au avut „grijă“ de asta. Premierul a anunţat că va cere miniştrilor să verifice care dintre funcţionarii din ministere nu au vrut să ajute la identificarea imobilelor pentru care atribuţiile de administrare vor fi cedate în teritoriu, arătând că la elaborarea proiectului au fost multe greşeli „aparent neintenţionate“. „Există o mare, uriaşă rezistenţă în aparatul tehnic al ministerelor. Funcţionarii aceia din ministere nu vor să descentralizăm, că îşi pierd ei pâinea“, a spus Ponta. Premierul a precizat că, în urma acestei analize, vor fi luate şi măsuri, deoarece este vorba de funcţionarea ministerelor şi a autorităţilor centrale.

UNDE-I MOŢIUNEA? Revenind la decizia de ieri şi la piedicile pe care tot încearcă să le pună opoziţia, trebuie să spunem că PDL, „marele“ opozant al descentralizării, a refuzat să amendeze proiectul asumat de Guvern. De ce? Intenţiona să depună moţiune de cenzură. Liderii PDL, ai FC, ai PMP - cu toţii visau la o moţiune. Singura problemă a pedeliştilor este că se bazau pe votul UDMR, care a anunţat însă că nu va semna o moţiune de cenzură pe tema Legii descentralizării şi nici nu va contesta proiectul de act normativ la Curtea Constituţională, aşa cum ar fi dorit PDL. Au venit şi „suliţele“. UDMR a fost acuzat că ar avea o „înţelegere ascunsă cu PSD ca prin descentralizare să se federalizeze ţara“. Aşa se face că „PDL nu are numărul necesar de semnături pentru depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului“, conform afirmaţiilor deputatului PSD Ioan Munteanu. Prin urmare, Legea descentralizării va fi votată astăzi în Parlament, urmând ca, dacă va obţine votul majorităţii parlamentarilor, să intre în vigoare.



12