Descentralizarea devine realitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Am aşteptat 24 de ani

Descentralizarea devine realitate

Eveniment 01 Octombrie 2013 / 00:00 2221 accesări

CU DESCENTRALIZAREA PE HÂRTIE După 24 de ani de la Revoluţie, în România se vorbeşte cu adevărat despre descentralizare. Iniţial, se vorbea despre realizarea descentralizării la pachet cu regionalizarea. Cum regionalizarea se amână pentru anul viitor, pentru USL a rămas ca prioritate descentralizarea, care cel mai probabil se va face printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG). În acest sens, vicepremierul Liviu Dragnea a pregătit un proiect al descentralizării care a fost trimis, la începutul săptămânii trecute, în teritoriu, pentru analiză. Potrivit „Gândul”, în circulara transmisă în teritoriu, autorităţile locale ar avea termen până astăzi, la ora 12.00, pentru a depune eventuale amendamente. Dacă va fi adoptat, proiectul de OUG pregătit de Liviu Dragnea va modifica nu mai puţin de 21 de acte normative, precizând atribuţiile care vor fi cedate de ministere şi alte instituţii către consiliile judeţene şi primării. De exemplu, în subordinea primăriilor din oraşe şi municipii vor funcţiona servicii rutiere şi de ordine publică ai căror directori vor fi numiţi de primari. În subordinea consiliilor judeţene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere şi agenţii, conduse de persoane numite de preşedintele Consiliului Judeţean. La Constanţa, de exemplu, primarul Radu Mazăre a solicitat în nenumărate rânduri trecerea plajelor la Consiliul Local, fiind sprijinit în acest demers de către agenţii economici. Nu de puţine ori, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, a solicitat Guvernului demararea procesului de descentralizare, dar numai după consultarea autorităţilor locale, care trebuie să-şi spună punctul de vedere. „Mai bine mai târziu decât niciodată. Ne aşteptam la un astfel de proiect din partea lui Liviu Dragnea, care vine din administraţia publică şi ştie care sunt problemele la nivel teritorial. Descentralizarea este singura modalitate de a avea o dezvoltare durabilă a localităţilor, pentru că noi suntem cei care cunoaştem cel mai bine problemele locuitorilor, nu cei de la Bucureşti. Acest proiect este binevenit şi sperăm să se materializeze cât mai repede într-un act normativ”, a declarat vicepreşedintele CJC, Cristian Darie. Procesul descentralizării se doreşte a fi realizat începând cu 1 ianuarie 2014.

DESCENTRALIZAREA PE DOMENII

POLIŢIE Serviciul rutier şi serviciul de ordine publică din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) ar urma să ajungă la autorităţile locale. Primarii, cu avizul IPJ-ului, vor putea numi directorii executivi ai acestor noi servicii şi aproba, în consiliile locale, competenţele acestora.

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII La nivelul sistemului sanitar, descentralizarea a început deja, consiliile judeţene şi primăriile având în administrare unităţile sanitare. Aprobarea OUG va aduce în subordinea consiliilor judeţene Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene (DSPJ), unităţile finanţate integral din venituri proprii şi din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale şi ambulatoriile de specialitate din DSPJ, centrele judeţene de aparatură medicală, centrele judeţene de transfuzii sanguine şi laboratoarele de referinţe medicale. Directorii coordonatori şi adjuncţii acestora vor fi numiţi de preşedintele Consiliului Judeţean, în urma evaluării cunoştinţelor şi abilităţilor manageriale. Autorităţile locale vor avea un cuvânt de spus şi în desemnarea unor membri în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, urmând să crească numărul reprezentanţilor nominalizaţi de Consiliul Judeţean în CA al Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene.

MINISTERUL TRANSPORTURILOR De aici vor trece către consiliile judeţene porturile dunărene. Astfel, CJC ar urma să preia în administrare, de la Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale“ SA - Giurgiu, Portul Cernavodă, Portul Hârşova şi punctul de lucru Ostrov Regie.

MINISTERUL MEDIULUI Proiectul de Ordonanţă pregătit de Liviu Dragnea răspunde în sfârşit solicitărilor autorităţilor locale riverane Mării Negre. Mai exact, este vorba despre trecerea plajelor în administrarea consiliilor locale, lucru cerut în nenumărate rânduri de primarul Radu Mazăre. De la Ministerul Mediului, plajele vor pleca spre consiliile judeţene şi Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului. Filialele regionale aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură se reorganizează ca direcţii judeţene pentru pescuit şi acvacultură, servicii publice de interes judeţean, în subordinea consiliilor judeţene.

MINISTERUL AGRICULTURII În subordinea consiliilor judeţene se propune înfiinţarea oficiilor pentru agricultură judeţene, prin reorganizarea direcţiilor pentru agricultură judeţene, a oficiilor judeţene de studii pedologice şi agrochimice şi a caselor agronomului.

MINISTERUL CULTURII În urma procesului de descentralizare, toate sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, în total 133, dar şi imobilele aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie a Filmelor „România Film” vor trece, libere de sarcini, în administrarea consiliilor locale comunale, orăşeneşti, municipale. În subordinea consiliilor judeţene se vor înfiinţa direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu. Aceste direcţii judeţene vor avea dreptul, în condiţiile legii, de a concesiona, a da în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică sau a închiria monumentele istorice proprietate publică a statului. Pe lângă direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, se vor înfiinţa comisiile judeţene ale monumentelor istorice, ca organisme ştiinţifice de specialitate, fără personalitate juridică, cu rol consultativ în domeniul protejării monumentelor istorice.

MINISTERUL ECONOMIEI De la Ministerul Economiei vor trece în subordinea administraţiei publice locale o parte dintre competenţele Autorităţii Naţionale pentru Turism, respectiv autorizarea, clasificarea şi licenţierea în turism şi unităţile teritoriale turistice. Astfel, consiliile judeţene vor avea competenţe noi, precum: autorizarea staţiunilor balneare, climaterice şi balneoclimaterice, emiterea brevetului de turism, atestarea parcurilor turistice, autorizarea activităţii de agrement nautic, activităţilor turistice pe plajă, activităţilor ecoturistice. „Eu susţin descentralizarea inclusiv în turism. Una dintre modalităţile de reducere a evaziunii fiscale în turism este descentralizarea, pentru că numai aşa vom putea identifica toate unităţile de cazare şi alimentaţie publică care în prezent nu sunt clasificate, dar funcţionează ca pensiuni sau hoteluri. Nu puteau cei de la Bucureşti, care sunt câţiva funcţionari în nişte birouri, să cunoască realităţile din teritoriu. În ceea ce priveşte plajele, spun de şase ani că patrimoniul turistic local trebuie administrat local”, a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România, Corina Martin.

MINISTERUL TINERETULUI ŞI SPORTULUI Consiliile judeţene vor prelua direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, casele de cultură ale studenţilor şi infrastructura aferentă, bazele sportive de interes judeţean, taberele şcolare şi centrele de agrement de interes judeţean, cluburile sportive de interes local, taberele şcolare şi centrele de agrement de interes local.

MINISTERUL EDUCAŢIEI Adoptarea OUG privind descentralizarea va face posibilă preluarea de către consiliile judeţene a inspectoratelor şcolare judeţene, a caselor corpului didactic, a palatelor copiilor şi a cluburilor sportive şcolare.

MINISTERUL MUNCII Consiliile judeţene vor primi în subordine agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială.

FINANŢAREA Proiectul de OUG are şi câteva referiri la finanţarea instituţiilor care vor pleca de la stat către autorităţile locale. „Finanţarea competenţelor/structurilor descentralizate la nivel judeţean/local se face de la bugetul de stat”, se arată în proiectul de OUG. În domeniul Sănătăţii se prevede că 70% din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii se transferă bugetelor judeţelor. În ceea ce priveşte Poliţia, toate cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de ordine publică, aflate în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, se asigură din bugetele locale, cu avizul IPJ. O altă referire la finanţare vine de la Ministerul Culturii, acolo unde de la bugetul de stat se alocă către bugetele locale o cotă de 70% din sumele încasate din redevenţele obţinute din concesionarea monumentelor istorice aflate pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale respective. Graba adoptării acestei Ordonanţe este cu atât mai mare cu cât premierul vrea foarte repede proiectul de buget pentru 2014. „Noul buget va trebui să-l prezentăm în Guvern până pe 15 octombrie şi până pe 1 noiembrie să fie pe masa Parlamentului, în aşa fel încât Parlamentul să aibă o lună întreagă să-l dezbată, să-l îmbunătăţească şi să-l adopte”, a declarat Ponta. Cu siguranţă, Ordonanţa privind descentralizarea nu va fi adoptată decât după o lungă serie de dezbateri privind sursele de finanţare, problemă ridicată şi până în prezent de autorităţile locale.



12