Descentralizarea în Cultură, pe agenda dezbaterilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Descentralizarea în Cultură, pe agenda dezbaterilor

Cultură 27 Noiembrie 2009 / 00:00 680 accesări

Din iniţiativa fostului secretar de stat din cadrul Ministerului Culturii, Octavian Ştireanu, căruia i s-a alăturat şi organizaţia neguvernamentală „Forumul Democrat Român”, fondată şi condusă de acad. Răzvan Theodorescu, împreună cu Departamentul de Analiză şi Strategii al PSD, la Casa Universitarilor din Bucureşti a avut loc, miercuri, un Forum Cultural. Tema dezbaterii a fost „Descentralizarea în Cultură. Ce (nu) trebuie să facă ministerul?”, suscitând interesul şi participarea responsabililor direcţiilor judeţene de cultură, directorilor de instituţii muzicale, de spectacole şi concerte, muzeale şi biblioteci, cu subordonare centrală şi locală, a parlamentarilor, oamenilor de cultură şi a reprezentanţilor mass media.

Printre cei care au luat cuvântul la această dezbatere s-au remarcat, pe lângă distinşii invitaţi şi organizatori, fostul prim ministru Adrian Năstase, care a declarat că a sprijinit în permanenţă cultura, arta, dar şi creatorii pe care îi preţuieşte, precum şi conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, fost director coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Constanţa (DJCCPC). Daniela Ţurcanu-Caruţiu a demisionat din funcţie pe data de 6 octombrie, pe motiv că „nu se regăseşte în noile politici, care încalcă toate normele democratice, aducând mari prejudicii de imagine ţării”. Invitată să ia cuvântul, aceasta a declarat: „Descentralizarea în cultură este un fenomen care, odată început, trebuie să continue, scopul ei major fiind degrevarea bugetului Ministerului Culturii şi preluarea costurilor, pentru buna funcţionare a instituţiilor culturale, de către autorităţile locale”. S-a făcut referire, în continuare, la faptul că procesul de descentralizare nu trebuie să afecteze calitatea actului cultural şi pentru aceasta, direcţiile judeţene pentru cultură trebuie să dezvolte atribuţii de monitorizare şi control. S-a subliniat necesitatea întăririi autorităţii directorului Direcţiei pentru Cultură, ca reprezentant al ministrului în teritoriu. „Există pericolul ca, prin descentralizarea totală, autoritatea locală să preia toate atribuţiile statului în domeniul Culturii, ceea ce poate afecta controlul asupra a tot ceea ce reprezintă identitate naţională. Astfel, direcţiile pentru cultură neavând, paradoxal, atribuţii în domeniul culturii s-ar afla în situaţia de a se autodesfiinţa şi transforma, mai degrabă, în oficii teritoriale de patrimoniu cu rol poliţienesc”, a precizat Daniela Ţurcanu. Discursul rostit a mai evidenţiat necesitatea întăririi autorităţii DJCCPCN, fiind o importantă instituţie a statului slăbită prin atribuţiile ei limitate, revizuirea cadrului legislativ şi alocarea de fonduri de către ministerul de resort, pentru susţinerea creaţiei profesioniste.

O interesantă intervenţie la dezbatere a constituit-o cea a distinsului academician Răzvan Theodorescu: „Din Cultură se pot descentraliza numeroase instituţii, dar ce nu se poate descentraliza este patrimoniul. I-am scris, în acest sens, premierului Boc, dar nu ştiu ce urmări a avut acest lucru”.

Participanţii la Forum au considerat că se impun, ca priorităţi, implicarea mai puternică a serviciilor deconcentrate în asigurarea consultanţei de specialitate pentru activitatea culturală pe plan local şi a expertizei metodologice în coordonarea instituţiilor culturale de către autorităţile locale. Octavian Ştireanu a încheiat lucrările Forumului în speranţa soluţionării, în curând, a multor probleme cu care se confruntă azi cultura, asigurând auditoriul că toate ideile şi concluziile la care s-a ajuns vor fi adunate într-un volum intitulat „Carta 2010 a Culturii Naţionale”, de care se va îngriji personal să fie situat la baza unui posibil program de guvernare.



12