RĂSPUNS Traian Băsescu se opune, din nou, public preluării acţiunilor Portului Constanţa de către autorităţile locale. Ieşirea lui Băsescu vine după ce miercuri premierul Victor Ponta a declarat că solicitările Primăriei şi Consiliului Judeţean Constanţa de a prelua acţiunile Portului sunt justificate. „De principiu, toate porturile mari din Europa, începând cu Rotterdamul, Hamburgul mi se pare că este la fel, au primăria ca acţionar principal, aşa încât propunerea noastră de a prelua acţiunile portului Constanţa e foarte corectă. Când şi cum vom face transferul o să discutăm”, declara miercuri premierul Victor Ponta. Imediat, Băsescu a dat fuga la singura televiziune care îl acceptă şi suportă mai mult de cinci minute în platou, unde a declarat: „Mi-e greu să văd unul care stă mai mult cu domnişoare dezbrăcate prin Mamaia şi se îmbracă în tot felul de armuri discutând cu generalii de la NATO chestiuni serioase legate de tranzitul de armament, de muniţie şi de trupe. Mi-e greu să îl văd discutând cu Exxon, dacă le spune să îl caute la Bamboo în discotecă”, a declarat Băsescu. Replica primarului Radu Mazăre, cel vizat de afirmaţiile lui Băsescu, a venit imediat. „Este adevărat ce spune preşedintele Băsescu că eu umblu cu fete prin staţiunea Mamaia, dar nu le fac ministre, nu le dau jumătate din bugetul ţării pe mână şi nici nu încerc să le fac şefe de partid. Şi mai este un mic amănunt. Eu nu sunt însurat şi nici ele măritate”, a spus Mazăre. Primarul Constanţei consideră că atacul lui Băsescu a fost generat de acoliţii acestuia din port, care au intrat în fibrilaţii când au auzit declaraţiile premierului. „Probabil că au pus mâna pe telefon şi au spus: Ce facem, şefu? Traiane... vino şi salvează-ne. Cred că se ştie foarte bine cine a controlat Portul Constanţa în ultimii 20 de ani. Nu cred că l-a controlat Mazăre de la Bamboo. Ci Băsescu şi toată tagma lui”, a explicat primarul.
CONFLICT INEXISTENT În ceea ce priveşte aşa-zisul conflict cu ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, primarul Constanţei spune că nu înţelege de ce trebuie să îşi ceară scuze în faţa lui Fenechiu, aşa cum acesta din urmă solicită, după ce primarul Constanţei a spus că ministrul este moldovean şi nu se pricepe la porturi ca un dobrogean. „El este moldovean şi eu sunt dobrogean. Mie moldovenii îmi sunt simpatici, şi Fenechiu, dar în special moldovencele. Asta nu înseamnă că nu îmi menţin părerea, că habar nu au despre port. Pentru ce să îmi cer scuze? Chiar el mi-a spus că nu se pricepe la port”, a afirmat Mazăre. Şi vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ieri că este convins că primarul Constanţei, Radu Mazăre, nu-i va cere scuze liberalului Relu Fenechiu, întrucât nu are pentru ce. „Nu mă băgaţi pe mine într-o dispută între moldoveni şi constănţeni. Dar sunt convins că Radu Mazăre nu-şi va cere scuze, pentru că nu ştiu pentru ce ar trebui să îşi ceară”, a spus Dragnea. Radu Mazăre mai spune că aşteaptă proiectul de lege prin care acţiunile Portului Constanţa să fie transferate de la Ministerul Transporturilor la autorităţile locale. De altfel, săptămâna viitoare va veni la Constanţa primarul din Rotterdam, care va putea oferi mai multe detalii despre modul cum autoritatea locală administrează cel mai mare port din Europa.
Fratele preşedintelui consumă fără să plătească?
Aseară, în cadrul unei emisiuni televizate, primarul Radu Mazăre a declarat că singura societate din Port căreia i-a fost sistat curentul pentru că nu a plătit facturile la energia electrică de trei luni este firma condusă de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui. „Dacă portul ar fi fost în continuare controlat de Băsescu şi oamenii lui probabil că firma fratelui său ar fi continuat să funcţioneze şi să fie alimentată cu energie electrică fără să plătească. Mircea Băsescu are un depozit de frig de unde vinde pui generalilor NATO de care vorbeşte”, a declarat Radu Mazăre. Mai mult decât atât, primarul a făcut din nou precizarea că Portul Constanţa nu este luat de nimeni, şi că rămâne în continuare al statului. „Nu ia nimeni portul să plece cu el acasă. Dacă se aprobă proiectul de lege, autorităţile locale vor primi pachetul majoritar de acţiuni de la societatea care administrează Portul Constanţa. Şi mai este un aspect. În prezent, 90% din port este privat, danele aparţinând societăţilor care le operează. Nu văd de ce se tot opune preşedintele. În ceea ce priveşte componenta militară, pentru cine nu ştie, Administraţia Porturilor, unde noi dorim pachetul majoritar de acţiuni, nu are nicio treabă cu portul militar şi cu NATO”, a spus Mazăre.