Pentru a găzdui a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, Rusia a cheltuit 37 miliarde de euro. Cele mai scumpe JO din istorie au programat, vineri, pe Stadionul Olimpic „Fişt“ din Soci, festivitatea de deschidere, una grandioasă, cei 40.000 de spectatori din tribune, miliardele de telespectatori şi reprezentanţii celor 88 de delegaţii participante urmărind, timp de aproximativ două ore şi jumătate, un show în care a fost reprezentată “cartea de vizită” a Rusiei.
Au fost celebrate opt perioade istorice şi elemente importante ale culturii ruse. Epopeea rusă a fost împărţită în trei acte: Rusia medievală, Imperiul, apoi secolul XX. Au fost aduse omagii oraşelor Kostroma, vârf de lance al rezistenţei în faţa invaziilor mongole şi tătare, Sankt Petersburg şi Moscova, lui Petru cel Mare şi avangardei artistice de la debutul secolului XX, ce i-a avut în prim-plan pe Kazmir Malevici şi Serghei Eisenstein, nefiind omise balurile imperiale şi Reconstrucţia. Festivitatea a inclus impresionante efecte pirotehnice, figuranţi în costume sclipitoare, dar şi un mic incident, al cincilea cerc olimpic rămânând închis înaintea apariţiei în tribuna oficială a preşedintelui rus Vladimir Putin. Alături de acesta, la deschiderea JO au fost prezenţi peste 50 de lideri mondiali, între care s-au numărat preşedintele chinez, Xi Jinping, şi secretarul general ONU, Ban Ki-moon. De asemenea, premierul Victor Ponta şi soţia sa, Daciana, au aplaudat delegaţia României, formată din 24 de sportivi şi aproximativ 20 de antrenori şi oficiali. Portdrapelul României la ceremonia de deschidere de la Soci a fost biatlonista Eva Tofalvi, sportivă aflată la a cincea participare la JO de iarnă.
Soprana Anna Netrebko, 42 de ani, un star al muzicii clasice, care a cântat pe marile scene ale lumii în cei 16 ani de carieră, a interpretat imnul olimpic. A urmat aprinderea flăcării olimpice, prima intrând pe stadion jucătoarea de tenis Maria Şarapova. Au urmat săritoarea în înălţime Elena Isinbaieva, celebrul luptător Alexandr Karelin, triplu campion olimpic la lupte greco-romane, şi Alina Kabaieva, campioană olimpică la gimnastică ritmică în 2004. Parcursul-record de 65.000 km al torţei olimpice s-a încheiat în momentul în care tripla campioană olimpică la patinaj artistic Irina Rodnina a predat-o lui Vladislav Tretiak, triplu campion olimpic la hochei pe gheaţă. Acesta din urmă a purtat torţa pe o distanţă de aproape o sută de metri. La finalul parcursului, Tretiak şi Rodnina au ţinut torţa împreună şi au aprins flacăra olimpică de la stadionul de la Soci. Aprinderea torţei a declanşat şi un impresionant foc de artificii, moment care a încheiat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă.