De astăzi şi până pe 12 august, întreg Mapamondul o să vibreze în ritmul Jocurilor Olimpice de la Londra. Este a XXX-a ediţie a JO de vară şi a treia organizată la Londra, după cele din 1908 şi 1948. De altfel, capitala britanică va fi prima care realizează tripla olimpică, însă condiţiile de organizare vor fi incomparabile celor de acum 104 sau 64 de ani. Cu toate acestea, bugetul de 9,3 miliarde de lire sterline al Jocurilor din 2012 este net inferior celor de acum patru ani, de la Beijing, estimate de experţi independenţi la 65 de miliarde de dolari, de cinci ori peste Atena 2004! Este drept, Anglia avea deja infrastructura necesară unei competiţii de asemenea amploare şi nu a cheltuit prea mult pe săli şi stadioane.
AVALANŞĂ DE VIP-URI LA DESCHIDEREA OFICIALĂ. La festivitatea de deschidere, programată pe noul stadion Olimpic din Londra, de la ora 23.00 (în direct la TVR 1), sunt aşteptaţi 120 de şefi de stat şi de guvern. Cei 80.000 de spectatori vor asista la un spectacol grandios, ce a costat 27 de milioane de euro, show conceput de cineastul Danny Boyle, regizorul filmului “Vagabondul milionar”, recompensat cu opt premii Oscar în 2009. Să sperăm că, odată cu startul competiţiei olimpice, “armele vor tăcea”, conform tradiţiei antice, iar conflictul intern din Siria, cel mai sângeros dintre cele desfăşurate actualmente în lume, se va stinge sau măcar se va întrerupe.
OLIMPICII ROMÂNI, ÎN PREMIERĂ LA LONDRA. Participarea olimpică la Londra va constitui o premieră pentru sportivii români, care nu au făcut deplasarea în 1908 şi 1948 din motive obiective. De data aceasta, delegaţia României cuprinde 104 sportivi, care vor concura la 15 discipline, şi 60 de oficiali. Mulţi dintre sportivi sunt cotaţi cu şanse la podium, la disciplinele noastre care tradiţional aduc medalii olimpice: canotaj, gimnastică, scrimă, kaiac-canoe, judo, posibil la atletism, înot sau haltere. Conform unui raport al PwC, „Economic Briefing Paper: Modelling Olympic performance”, echipa olimpică a României ar putea câştiga până la 11 medalii la Londra, cu trei mai mult decât acum patru ani la Beijing, şi s-ar putea clasa pe locul 19 în clasamentul general pe naţiuni, în urma unor superputeri sportive precum Statele Unite, China, Rusia şi Germania, dar înaintea unor ţări ca India, Polonia, Turcia şi Argentina, care au o populaţie mai numeroasă şi un Produs Intern Brut mai mare. Se estimează că superputerile SUA, China şi Rusia vor domina din nou clasamentul pe naţiuni, urmate de echipa Marii Britanii, datorită avantajului terenului propriu.
CONSTANŢA ARE OPT REPREZENTANŢI LA JO 2012. Merită să menţionăm că printre cei 104 sportivi olimpici români se numără şi cinci absolvenţi ai Liceului cu Program Sportiv “Nicolae Rotaru” din Constanţa: Cristina Bujin (atletism), Simona Halep (tenis), Cătălina Ponor (gimnastică), Eliza Samara (tenis de masă) şi Horia Tecău (tenis), ultimul fiind desemnat şi portdrapelul României la festivitatea de deschidere. De asemenea, în capitala Angliei se află şi antrenorul federal de tenis de masă Viorel Filimon, unul dintre principalii artizani ai succeselor obţinute de secţia de la LPS. „Consider că, prin includerea celor şase sportivi într-o competiţie de mare anvergură, se confirmă încă o dată valoarea profesorilor, a antrenorilor şi a sportivilor care-şi desfăşoară activitatea în unităţile sportive din Constanţa şi le doresc să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului”, a declarat prof. dr. Răducu Popescu, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa. Pe lângă sportivii amintiţi mai sus, la JO 2012 vor mai concura doi sportivi legitimaţi la Farul Constanţa: Andreea Ogrăzeanu (atletism) şi Dragoş Agache (înot).