„Descifrarea codului Cărmăzan”, o carte-simbol pentru cinematografie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
7 septembrie, la ora 13.00, la Centrul „Jean Constantin”

„Descifrarea codului Cărmăzan”, o carte-simbol pentru cinematografie

Cultură 05 Septembrie 2018 / 14:10 2501 accesări

„Descifrarea codului Cărmăzan – Călătorii în suprareal”este o carte care marchează un episod de istorie cinematografică identitară în România. Pe 7 septembrie, la ora 13.00, la Centrul „Jean Constantin”, toţi cinefilii şi nu numai, sunt invitaţi la lansarea volumului cu acelaşi titlu şi vizionarea filmului”Lişca”(1984), pentru care regizorul a primit Premiul naţional debut cinematografic ”Ecaterina Nazare”, în prezenţa artistului.

Descifrând codul Cărmăzaneste o carte care aşază lucrurile în ordinea neaşteptată a unui destin despre care se presupune că ar şti totul sau aproape totul. Cei doi autori, Vasile Bogdan şi Ioan Cărmăzan, acceptă provocarea întâlnirii lor reuşind să redefinească, printr-un efort scriitoricesc, un întreg univers emoţional menit să incite cititorul avizat. […] De la prima până la ultima filă domină o melancolie visătoare, constructiv de calmă în reaşezarea unei lumi unice, căutătoare de sensuri”, afirmă scriitoareaOtilia Sîrbuîn„Declaraţia de identitate”care prefaţează volumul.

Vasile Bogdan, autorul „descifrării”, afirmă despre personalitatea cineastului că, este„în permanentă mişcare, ca şi la Andy Warhol, altul în fiecare cadru al unei serii. L-am întâlnit în mai multe rânduri, mereu diferit, unghiuri la întâmplare ale unui personaj plin de vitalitate, paradoxal, a cărui forţă rezidă în capacitatea de a retrăi, de a construi, de a esenţializa, de a da viaţă”.

Ioan Cărmăzaneste membru fondator al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România – U.A.R.F. și, din 2013, preşedintele Uniunii, conferențiar în cadrul Facultății de Arte, Universitatea ”Hyperion”, membru al Uniunii Scriitorilor. A debutat în 1982 cu filmul”Ţapinarii”(regie şi scenariu), urmat de”Lișca”(1984 – regie), realizat pe un scenariu de Fănuș NeagușiVintilă Ornaru, urmate de alte 12 filme regizate, 9 filme pentru care a asigurat (co)scenariul și 10 filme documentare. A primit multe premii și diplome de excelență, din care amintim: în 2017 Diploma de Excelență – Premiul special pentru regie, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la premiera filmului”Casa din vis”, în cadrul Galei Premiilor UARF Ediția a V–a 2017, în 2015 ”Diploma de Onoare” – Liga de Prietenie Româno-Sârbă în cadrul manifestării culturale ”Zilele Filmului Sârbesc în România”, în 2012 – Premiul de Excelență „Clacheta de Aur” – pentru activitate cinematografică, acordat în cadrul Galei Premiilor UARF – 2012, în 2012 – Medalia Omagială ”Magna Cum Laude” – cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înființarea UARF, fiind unul dintre membrii fondatori ai UARF, în 2005 Placheta UARF, pentru regia filmului”Lotus”, acordată în cadrul Festivității prilejuite de premierea celor mai de succes filme românești – Top Spectatori 2005, în 2001 premiu la Festivalul de film de la Cairo (”În fiecare zi, Dumnezeu ne sărută pe gură”), în 2002, Marele premiu la Festivalul de Film de la Rotterdam ş.a.

Pentru Laurenţiu Damian, Ioan Cărmăzan este "un poet al imaginii, un cineast rar în peisajul românesc". "Şi este un regizor care, într-o perioadă destul de tulbure, a reuşit să rămână consecvent ca autor de film. Este unul din rarii cineaşti - şi l-aş mai adăuga pe Radu Gabrea - care au ştiut să citească un scriitor aparent imposibil de citit în cinema, anume Fănuş Neagu", a mai spus regizorul.



12