Descinderi DNA în dosarul tragediei de la "Colectiv". Piedone, la audieri!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Suspiciuni de abuz în serviciu la Primăria Sectorului 4

Descinderi DNA în dosarul tragediei de la "Colectiv". Piedone, la audieri!

Eveniment 06 Noiembrie 2015 / 18:03 564 accesări

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au preluat o parte din dosarul tragediei de la clubul "Colectiv". Parchetul General a declinat către DNA speța privind modul în care s-a emis autorizația pentru localul în care a avut loc catastrofa ce s-a soldat cu moartea a 32 de oameni și rănirea altor aproape 200. Primăria Sectorului 4 se află în vizorul DNA. "Procurorii de la Secția de combatere a corupției au dispus urmărirea penală față de mai multe fapte, presupus a fi săvârșite de persoane cu atribuții de decizie și avizare din Primăria Sectorului 4 București: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat și complicitate), fals intelectual (autorat și complicitate)", se arată într-un comunicat de presă dat publicității de DNA.

NEREGULI GRAVE Procurorii DNA spun că au fost descoperite nereguli importante. Mai exact, aceștia arată că Primăria Sectorului 4 a eliberat autorizația de funcționare pentru "Colectiv" încălcând legea. "La data de 14.01.2015, sub nr. 3909 a fost eliberat acordul de funcționare, iar la aceeași dată, autorizația de funcționare nr. 369. Ambele acte au fost eliberate deși nu exista autorizarea privind securitatea la incendiu, care trebuia emisă de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, conform Hotărârii Guvernului României nr. 1739 / 06.12.2006. Respectiva hotărâre prevede obligativitatea unei astfel de autorizări pentru clădiri sau spații amenajate în clădiri având destinația de alimentație publică cu aria desfășurată egală sau mai mare cu 200 mp. Se constată, deci, că atât acordul de funcționare nr. 3909/14.01.2015, cât și autorizația de funcționare nr. 369/14.01.2015 nu puteau fi emise, întrucât încalcă, în mod flagrant, dispozițiile care reglementează apărarea împotriva incendiilor, neexistând vreun document de autorizare din partea IGSU", se mai precizează în documentul citat.

PATRONII DE LA "COLECTIV", AUDIAȚI LA DNA Ca urmare, procurorii DNA au descins vineri la Primăria Sectorului 4, pentru a ridica mai multe documente. În plus, potrivit unor surse judiciare citate de agenția de presă Mediafax, au fost emise primele mandate de aducere în dosarul în care este vizat inclusiv fostul primar Cristian Popescu Piedone, în legătură cu fapte de abuz în serviciu. Anchetatorii au solicitat acte și de la Administrația Financiară. Tot vineri, cei trei patroni ai clubului "Colectiv" au dat declarații la DNA în dosarul disjuns. Paul Gancea, Alin Anastasescu și Costin Mincu au fost duşi din Arestul Capitalei la sediul DNA, pentru a răspunde întrebărilor procurorilor.

ISU BUCUREȘTI, ÎN VIZORUL PROCURORILOR Și cercetările nu se opresc aici. DNA a anunțat că Serviciul pentru infracțiunile de corupție săvârșite de militari din DNA "s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu (...) cu referire la suspiciuni de neîndeplinire sau îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către cadrele militare ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov". Reprezentanții DNA au explicat că această autosesizare a avut la bază "datele și informațiile apărute în spațiul public, conform cărora clubul în cauză ar fi fost avizat pe linie P.S.I. și ar fi fost controlat de cadre militare din raza de competență pe linia respectării normelor legale referitoare la securitatea la incendiu".

Procurorii Parchetului General au descins vineri la sediul Golden Ideas Fireworks Artists, firma care a livrat artificiile ce au provocat incendiul din clubul "Colectiv". Percheziții au avut loc și în locuințele patronilor societății - Daniela Ioana Niță și Cristian Mihai Niță, care urmează, conform Mediafax, să fie audiați la Parchetul General.

MOTIVAREA ARESTĂRII Pe de altă parte, în motivarea instanței care a hotărât arestarea preventivă a celor trei patroni de la "Colectiv" pentru 30 de zile, se arată că aceștia reprezintă pericol public. Paul Gancea, Alin Anastasescu și Costin Mincu sunt anchetați pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. "Lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă pericol concret pentru ordinea publică, urmările faptei fiind decesul mai multor persoane şi rănirea altora. În mod constant, inculpaţii au organizat evenimente în clubul respectiv, punând în pericol viețile a mii sau zeci de mii de persoane, în aceeaşi modalitate", se arată în motivare. "Judecătorul apreciază că toţi cei trei inculpaţi par să fi dat dovadă de o gravă neglijenţă şi de iresponsabilitate în administrarea clubului "Colectiv". (...) De aceea, ei prezintă un pericol social ridicat, iar prin atitudinea şi comportamentul reflectate în activitatea desfăşurată demonstrează că lăsarea lor în libertate periclitează siguranța celorlalți membri ai societății", au mai considerat magistrații.

127 DE VICTIME ÎN SPITALE Ministrul demisionar al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat vineri că în spitalele din Capitală sunt internate în continuare 127 de persoane rănite în incendiul din clubul "Colectiv", dintre care 65 în stare critică şi gravă, faţă de 83 în urmă cu o zi. "Avem un număr mare de pacienţi stabilizaţi, dar vă rog să primiţi această veste fără optimism. Unii dintre ei, care ar putea fi transferaţi în străinătate, sunt luaţi în calcul de Raed Arafat şi de restul echipei de medici", a spus Nicolae Bănicioiu, într-o conferinţă la Ambasada Franţei. Dintre cei 127 de pacienţi, cei mai mulţi sunt internaţi la Spitalul de Arși, Spitalul "Bagdasar-Arseni", Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca, Spitalul Elias şi Spitalul Militar Central. O misiune franceză se află în România din 1 noiembrie, iar duminică şi luni urmează să vină din Franța prima echipă de medici voluntari.

Taguri articol


12