Peste 80 de polițiști au efectuat joi dimineață 30 de percheziții domiciliare în municipiul București și în județele Constanţa, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Buzău şi Olt, într-un dosar în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală în domeniul transporturilor. Potrivit autorităților, "din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că bănuiţii, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, au înregistrat achiziţii fictive de mărfuri şi servicii, beneficiind astfel de deducerea ilicită a unor taxe şi impozite. Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului este estimat la 2.000.000 de lei", conform unui comunicat de presă dat publicității de Poliția Română. Persoanele vizate de cercetări au fost escortate pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice - Poliţia Sectorului 2. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Tot fapte de evaziune vizează și dosarele în care oamenii legii au făcut miercuri nu mai puțin de 313 percheziții în București și în 29 de județe, printre care și Constanța, unde au avut loc trei descinderi. Oamenii legii au furnizat joi detalii legate de operațiunile care au avut în vizor 16 firme ce activează în domeniul jocurilor de noroc. Aceștia au confiscat în urma descinderilor 492.136 de lei, 101.695 de euro, 500 USD, 2.180 de dolari canadieni, 120 de lire sterline și 596.000 de forinți. "De asemenea, polițiștii au ridicat un lingou de 1 kilogram de aur, 1 lingou de 50 de grame de aur, 75 de monede de aur, 21 demonede de argint, cinciinsigne din aur și au indisponibilizat 77 de aparate de joc neautorizate", au precizat polițiștii într-un comunicat remis joi.
Potrivit anchetatorilor, "din probele administrate până în acest moment a rezultat că în perioada 2013 - prezent a fost creat un mecanism infracțional în scopul fraudării bugetului de stat prin neînregistrarea în evidenţele contabile a tuturor veniturilor obţinute din exploatarea de aparate de jocuri electronice de noroc în săli deschise pe raza mai multor localități din județele mai sus menţionate", după cum se arată într-un comunicat de presă remis de Parchetul General. Oamenii legii spun că veniturile obținute de pe urma jocurilor de noroc au fost diminuate prin intervenţii directe asupra mecanismelor/sistemelor de contorizare.