Descinderi la clanurile “Cămătarii” şi “Sportivii”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
11 reţinuţi

Descinderi la clanurile “Cămătarii” şi “Sportivii”

Eveniment 23 Februarie 2013 / 00:00 728 accesări

Poliţiştii şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au efectuat, vineri, nu mai puţin de 115 percheziţii la membrii clanurilor „Cămătarii” şi „Sportivii” într-un dosar de tentativă de omor, lipsire de libertate şi şantaj. Procurorii DIICOT spun că acţiunile membrilor celor două grupări rivale s-au derulat pe două paliere infracţionale. „Astfel, în perioada 2008 - 2012, în spaţiul public, între membrii celor două grupări au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, în scopul asigurării supremaţiei la nivel infracţional în municipiul Bucureşti, situaţii ce au avut drept consecinţă directa punere în primejdie a vieţii şi integrităţii corporale a membrilor grupărilor şi a unor terţe persoane”, după cum se arată într-un comunicat de presă remis vineri de DIICOT. În al doilea rând, spun anchetatorii, învinuiţii au comis infracţiuni de violenţă, „generatoare de beneficii financiare substanţiale, în principal acordări sau recuperări de împrumuturi cu camătă”, se mai precizează în documentul citat.

11 ORDONANŢE DE REŢINERE Până vineri după-amiază, procurorii DIICOT a emis 11 ordonanţe de reţinere. Printre persoanele ridicate de la domicilii se numără şi Vasile Balint, zis Sile Cămătaru. Vineri, după-amiază, acesta a fost scos de mascaţi cu cătuşe la mâini, din sediul DIICOT, iar înainte de a fi urcat în maşina Poliţiei a spus că nu ştie pentru ce a fost săltat şi nici care sunt acuzaţiile ce i se aduc. Vineri după-amiază, anchetatorii au emis 11 ordonanţe de reţinere în acest caz. Şeful DIICOT, Codruţ Olaru, a declarat că, în urma percheziţiilor, au fost confiscate arme, droguri şi sume mari de bani, acţiunea de vineri fiind cea mai amplă din Bucureşti. Şeful DIICOT Olaru a declarat că anchetatorii au procedat distinct, faţă de alte cazuri, în ancheta privind grupările \"Cămătarilor\" şi \"Sportivilor\", în sensul că documentarea s-a făcut pe mai multe reţele, destructurarea la fel, asigurându-se astfel operativitatea acţiunii şi siguranţa terţilor. Anchetatorii au anunţat vineri că în cauză se efectuează cercetări faţă de 67 de învinuiţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, lipsire de libertate, şantaj, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.

Procurorii DIICOT au cercetat anul trecut aproape 17.000 de persoane şi au trimis în judecată peste 3.900 de inculpaţi, dintre care 1.906 în stare de arest preventiv. Activitatea Direcţiei în anul 2012 a înregistrat creşteri la principalii indicatori statistici, sub aspect calitativ şi cantitativ, arată instituţia într-un comunicat de presă remis vineri. Astfel, procurorii DIICOT au cercetat anul trecut 16.885 de persoane şi au întocmit 964 de rechizitorii, fiind trimişi în judecată 3.906 inculpaţi, dintre care 1.906 în stare de arest preventiv. DIICOT a avut de soluţionat anul trecut 16.984 de cauze, în creştere cu 6,96% faţă de 2011, cauzele soluţionate fiind în număr de 8.936. Prejudiciul total în cauzele de criminalitate economico-financiară a fost de 77,5 milioane de euro. Valoarea totală a drogurilor confiscate anul trecut de procurorii DIICOT a fost de 10,5 milioane de euro. În cursul anului 2012, procurorii DIICOT au participat la judecarea a 29.169 de cauze.



12