Ridicări de documente marți dimineață de la Spitalul CF2 din Capitală în cazul femeii care a primit o transfuzie de sânge greșită, ancheta vizând o posibilă faptă de vătămare corporală din culpă.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 și Poliția Transporturi ridică, marți dimineața, documente de la Spitalul CF 2 din Capitală, în dosarul deschis în cazul femeii care a primit o transfuzie greşită de sânge.
Ancheta vizează o posibilă faptă de vătămare corporală din culpă și a fost deschisă ca urmare a unei sesizări din oficiu.
Pacienta, în vârstă de 39 de ani, a fost internată cu diagnosticul de cancer col uterin la Spitalul CF 2. Ea a primit, marţi, o transfuzie cu grupa sangvină AB4 pozivit, în condiţiile în care ea are grupa sangvină 0 pozitiv. La aproximativ o oră şi jumătate după intervenţia chirurgicală, s-au instalat primele semne de şoc hemoragic şi hematurie, iar pacienta a fost transportată la reanimare unde a primit tratament de echilibrare şi a fost făcută recomandarea unei noi transfuzii. Vineri a fost mutată de la Spitalul CF2 la Spitalul Universitar.
Ministerul Sănătăţii a deschis o anchetă şi a descoperit că unitatea de transfuzii a spitalului nu era autorizată şi că a fost vorba de o eroare a etichetării testelor pretransfuzionale.
Inspectorii sanitari au mai probat faptul că unitatea de transfuzii a spitalului (UTS) nu este autorizată conform normelor legale în vigoare şi că nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv în sala de operaţii, iar registrele şi evidenţele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete.
În urma verificărilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei.
Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea măsurilor de autorizare a unităţii de transfuzii - în termen de 15 zile - având în vedere că deficienţele de dotare sunt minore, iar restul de măsuri ce trebuie luate se referă la procedurile interne. La expirarea termenului de 15 zile, inspectorii sanitari vor efectua o nouă verificare a UTS.