Pasionaţii de astronomie şi navigaţie sau, pur şi simplu, de limbajul cerului înstelat sunt aşteptaţi la Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) - Constanţa, pe tot parcursul lunii martie, pentru a „Descoperi Universul”. Acest lucru este posibil prin intermediul expoziţiilor temporare „Instrumente şi documentaţii utilizate în metodologia clasică de navigaţie” şi vernisajul „Descoperă Universul”, care invită publicul să facă o incursiune într-o lume specială.
„Este o expoziţie oarecum inedită pentru publicul larg. Vrem ca şi în afara sezonului estival să atragem constănţenii. Deoarece oraşul nostru este unul cu foarte mulţi navigatori, dorim ca cei care rămân acasă, pe uscat, să vadă cum se navighează pe vapor. Cealaltă expoziţie se referă la stele, la denumirile lor, la constelaţii. De asemenea, vrem să le arătăm vizitatorilor că zodiile nu sunt doar nişte vorbe care se aud dimineaţa la radio: există nişte stele, nişte constelaţii, nişte denumiri ştiinţifice şi o mişcare a lor pe cer”, a spus directorul general al CMSN, Adrian-Mihai Mînăstireanu.
„A fi navigator este ceva deosebit, iar pentru mine, un om care lucrează la Planetariu, înseamnă să ştii să stăpâneşti, cât de cât, clocotul apelor şi să-ţi îndrepţi fruntea către cer pentru a ajunge întotdeauna la destinaţia dorită. Expoziţia noastră îşi propune să evidenţieze strânsa legătură care există între navigat şi astronomie”, a spus muzeograful principal Simona Coşneanu.
? Show-uri de planetariu şi observaţii astronomice gratuite ? De asemenea, ieri, specialistul constănţean le-a fost ghid vizitatorilor timp de „o noapte astronomică” simulată, în miezul zilei, sub cupola Planetariului Constanţa. Astfel de show-uri sunt programate zilnic pentru publicul larg, la orele 10.00, 12.00, 14.00 şi 16.00. Cu acest prilej, vizitatorii „vor naviga printre stele” în miezul zilei, făcând, totodată, un parcurs prin mitologia universală. În plus, observaţii cereşti se pot face între orele 18.00 şi 20.00, în această duminică, dar şi pe 20 sau 25 martie. Pentru pasionaţii de astrologie care doresc să afle mai multe despre Univers, organizatorii au pregătit şi un film, „Frumuseţea Cosmosului”, care va fi proiectat, duminică, de la ora 11.00. Aşa cum şi-a obişnuit publicul fidel, „Noua Acropolă” va prezenta şi două conferinţe cu tematici atractive: „Cum a început lumea?” şi „Marii lunatici”, programate pe 20 martie, respectiv 27 martie, de la ora 11.00.
„Am vrea să punem din nou lucrurile în mişcare în domeniul astronomiei în Constanţa şi să le aducem aminte constănţenilor că au cel mai vechi planetariu din sud-estul Europei şi un observator astronomic foarte bun”, a spus conferenţiarul „Noii Acropole”, Adrian Tudose.
Amplul eveniment este organizat de CMSN - Constanţa, în colaborare cu Universitatea Maritimă Constanţa, Direcţia Hidrografică Maritimă şi Asociaţia Culturală „Noua Acropolă”, iar intrarea la activităţile mai sus amintite este liberă.