Cercetătorii americani din cadrul Universităţii din Boston au descoperit o nouă metodă genetică de identificare a fumătorilor care se confruntă cu cel mai mare risc de îmbolnăvire de cancer pulmonar. Autorii acestui studiu au aflat astfel că genele implicate într-un mecanism specific de dezvoltare a cancerului, denumit PI3K, activează anumite celule din căile respiratorii ale fumătorilor, care devin ulterior tumori canceroase. Această activitate genetică specifică precede apariţia cancerului pulmonar şi ar putea fi inversată prin şedinţe de chimioterapie ce vizează mecanismul.
Rezultatele acestui studiu sunt importante, deoarece celulele pot fi prelevate cu uşurinţă din epiteliul căilor respiratorii ale fumătorilor, fără să afecteze ţesuturile pulmonare unde se dezvoltă în mod normal tumorile canceroase. Pentru a verifica aceste rezultate, cercetătorii americani au măsurat activitatea biochimică a acestui mecanism genetic la nivelul celulelor epiteliului căilor respiratorii la fumătorii care aveau deja cancer pulmonar, dar şi la cei care nu aveau încă tumori canceroase. Acest mecanism genetic (PI3K) este minimalizat la nivelul căilor respiratorii ale fumătorilor, care se confruntă cu un risc mare de îmbolnăvire, atunci când leziunile lor precanceroase au regresat în urma unei chimioterapii preventive, fapt care reduce riscul de declanşare a cancerului.
Fumatul este principala cauză de declanşare a cancerului pulmonar în SUA, fiind responsabil pentru 90% din totalul cazurilor. Deşi doar 10-20% dintre fumători se îmbolnăvesc de cancer pulmonar, până la acest studiu nu a existat niciun mijloc eficient de identificare în rândul celor circa 90 de milioane de fumători şi de foşti fumători din SUA, a acelor persoane care se confruntă cu cel mai mare risc de îmbolnăvire. În prezent, atunci când diagnosticul de cancer pulmonar este pus, boala se află de cele mai multe ori într-un stadiu mult prea avansat, ceea ce face ca terapiile actuale să fie ineficiente.