O cură cu vitamina B3, prezentă în stare naturală în carne și în legume, ar putea fi un tratament eficient împotriva avorturilor spontane cauzate de deficitul unei molecule în organismul uman, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii australieni, publicat recent, informează AFP, citată de Agerpres. Studiul, publicat în „New England Journal of Medicine“, arată că acea moleculă, Nicotinamida Adenin Dinucleotida (NAD), are nevoie de o concentrație de vitamina B3 suficient de mare pentru a putea să se dezvolte.
Deficitul acestei molecule la femeile însărcinate împiedică buna dezvoltare a embrionilor, provocând avorturi spontane și diverse tipuri de handicap în cazul în care sarcina ajunge la termen. ”După 12 ani de cercetări, echipa noastră a descoperit că această deficiență poate fi tratată și că avorturile spontane și handicapurile la naștere pot fi evitate, prin administrarea unei simple vitamine”, a explicat Sally Dunwoodie, cercetătoare la Victor Chang Cardiac Research Institute din Darlinghurst, un oraș din statul australian New South Wales. Cercetătoarea australiană s-a declarat entuziasmată de "potențialul" important al acestei descoperiri, ce ar putea fi utilizată pentru "a scădea numărul de avorturi spontane și handicapuri la naștere în lumea întreagă". Greg Hunt, ministrul Sănătății din Australia, a salutat această realizare a oamenilor de știință din țara lui, pe care o consideră "o descoperire medicală istorică" și "o nouă rază de speranță pentru femei", întrucât se estimează că aproximativ un sfert din totalul femeilor suferă pe parcursul vieții lor cel puțin un avort spontan.
Cercetătorii australieni au studiat genele din cadrul unor familii în care au fost înregistrate numeroase avorturi spontane și handicapuri la naștere. Ei au descoperit anumite mutații genetice care afectează procesul de sintetizare a moleculei NAD.
Apoi au realizat o serie de teste pe femele de șoareci. Grație administrării unor pilule cu vitamina B3, comercializate cu numele de "niacină", cercetătorii au constatat o ameliorare în dezvoltarea embrionilor acelor femele care prezentau carențe de NAD.
"Înainte de introducerea vitaminei B3 în alimentația femelelor care urmau să devină mame, ori embrionii erau pierduți printr-un avort spontan, ori cei care se nășteau prezentau handicapuri importante", potrivit unui comunicat publicat de Victor Chang Institute. "Odată modificată alimentația, avorturile spontane și handicapurile la naștere au fost evitate în totalitate", a adăugat același institut australian. Următoarea etapă avută în vedere de oamenii de știință este punerea la punct a unui test care să permită depistarea acelor femei care prezintă un risc sporit de deficit de NAD, pentru ca viitoarele mame să ia cât mai repede suplimente cu vitamina B3.