INCURSIUNE ÎN ISTORIE Hârşovenii, locuitorii oraşului situat pe vechiul castru roman Carsium, întemeiat de împăratul Traian, în anul 103, pe teritoriul unei aşezări dace, au făcut, în weekend, o incursiune în istoria ţinutului milenar de lângă Dunăre. Ca în fiecare toamnă, în ultimii ani, iubitorii istoriei de la Hârşova au participat, sâmbătă, la Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Carsium, eveniment cu intrare liberă, ajuns la XIV-a ediţie. Gazda manifestării a fost responsabilul muzeului, dr. Constantin Nicolae, care a primit numerosul public format din pasionaţi de istorie din localitate, elevi din clasele a IX-a A şi a X-a A de la Liceul teoretic „Ioan Cotovu”, precum şi o echipă de muncitori ai firmei SC Development SA Constanţa, alături de reprezentanţi ai RAJA Constanţa. De menţionat este că ediţia din 2013 a Zilei Porţilor Deschise a fost dedicată prezentării rezultatelor obţinute în cercetarea arheologică pe investiţiile „Extindere şi reabilitare aducţiune, extindere aducţiune, extindere reţea canalizare şi trei staţii de pompare noi ape uzate - localitatea Hârşova” şi „Staţie epurare nouă, inclusiv treapta terţiară - localitatea Hârşova” - beneficiar RAJA Constanta. Având în vedere că oraşul Hârşova are o mare încărcătură istorică, Ministerul Culturii a impus cercetarea arheologică pe anumite segmente ale investiţiei. Printr-o bună corelare a activităţilor dintre constructor, SC Fluid Serv Development SA Constanţa, şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), activitatea de cercetare s-a derulat fără ca investiţia să aibă de suferit şi să se înregistreze întârzieri din această cauză. Rezultatele descoperirilor au fost expuse public în cadrul evenimentului de sâmbătă.
Astfel, au fost prezentate, în Power Point, rezultatele obţinute în cercetarea preventivă din vara aceasta: turnul din partea de nord-est a incintei care înconjura oraşul medieval, poarta de intrare în oraşul medieval, precum şi descoperirile rezultate în urma cercetării necropolei din partea centrală a Hârşovei. Cu o bogată ilustraţie, au fost prezentate cele mai importante momente ale cercetării, dar şi materialele descoperite, foarte multe fragmente de vase de epocă medievală, care vin din nivelurile contemporane cu obiectivul, dar şi multe fragmente de vase de epocă romană descoperite în nivelurile de la peste doi metri adâncime.
HÂRŞOVA ÎN SECOLELE XIX-XX În partea a doua a activităţii s-au prezentat câteva imagini reunite într-o mică expoziţie, care prezintă cetatea de la Hârşova în secolele XIX-XX. Au putut fi văzute planul cetăţii, realizat de renumitul general austriac von Moltke, imaginile stampelor de la 1826, planul cetăţii şi al spaţiului înconjurător, făcut de Marele Stat Major al armatei române în anul 1900, cu adnotările cunoscutului inginer Pamfil Polonic, care subliniază traseul zidurilor vechi. S-au adăugat imagini vechi din timpul primei campanii de cercetare arheologică de la cetate, din anul 1939.
Sălile muzeului au devenit neîncăpătoare pe parcursul zilei de sâmbătă. Activitatea care a început la ora 11.00 s-a prelungit până spre ora 14.00, iar cei care au dorit să vadă descoperirile arheologice ale verii au putut vizita muzeul gratuit. Participanţii au arătat un mare interes pentru expoziţie, dar şi pentru muzeu, în general, acesta fiind una dintre cele mai vechi instituţii de acest gen din ţară.
MUZEUL CARSIUM, ÎNCHIS DE COMUNIŞTI ŞI REDESCHIS ÎN 2006 Muzeul Carsium are o istorie fascinantă, fiind moştenitorul semnăturilor suveranilor României. Instituţia muzeală a fost inaugurată în anul 1904, de Regele Carol I şi Regina Elisabeta, şi redeschisă în 1926, de Regele Ferdinand şi Regina Maria. În anul 2006, după ce, mai bine de 50 de ani, autorităţile comuniste l-au ţinut închis, muzeul a fost redeschis de Regele Mihai şi Regina Ana.
ORGANIZATORI Ziua Porţilor Deschise s-a înscris în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediţia a XXI-a, având ca temă generală „Patrimoniul cultural - oglindă a pomiculturii şi viticulturii”. Evenimentul a fost organizat de MINAC, Consiliul Judeţean Constanţa, RAJA Constanţa, SC Fluid Serv Development SRL Constanţa, SC Drum Art SRL Bucureşti şi Primăria Hârşova.