Desenele lui Ion Jalea, din nou la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Desenele lui Ion Jalea, din nou la Constanţa

Cultură 22 Iunie 2010 / 00:00 653 accesări

Muzeul de Artă continuă, şi în acest sezon estival, activitatea de valorificare a unor importante lucrări de grafică ce se găsesc în patrimoniul său, dar care, din păcate, nu pot fi expuse permanent, conform regulilor muzeistice de conservare. De această dată, publicul va fi invitat, în luna iulie, la o călătorie în zona peninsulară a oraşului, spre conacul Pariano, care găzduieşte Muzeul memorial de sculptură „Ion Jalea”, subsecţie a Muzeului de Artă. După ce, la începutul lunii iunie, instituţia de la malul mării a fost redeschisă publicului estival printr-o expoziţie specială de acuarelă, semnată chiar de cel care a proiecat Casa Pariano, arh. Victor G. Stephănescu (1877-1950), cu lucrări din colecţia nepotului său, Mihail Ştefănescu, o nouă surpriză li se pregăteşte iubitorilor artei. Este vorba despre o expoziţie specială prin care sunt reintroduse în circuitul muzeal desene realizate chiar de Ion Jalea (1887-1983), unul dintre cei mai mari sculptori pe care Dobrogea i-a dat artei româneşti. Lucrările cu o poezie specială au intrat în patrimoniul muzeului constănţean cu prilejul a două dintre donaţiile Ion Jalea, o donaţie antumă din 1968 şi o donaţie postumă a familiei sale, din 1985.

„Desenele lui Ion Jalea au o graţie cu totul deosebită. Ele nu sunt desene de sculptor. În general, desenele de sculptor urmăresc volumele, masele, liniile de forţă, pe când desenele lui Ion Jalea sunt cele ale unui artist care are nevoie de descriere pentru a analiza obiectul sau subiectul investigat din toate punctele de vedere. Ele au o dimensiune lirică pe care o regăsim şi în ansamblul sculpturii sale”, a apreciat directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu. Alături de desenele sculptorului dobrogean născut în localitatea tulceană Casimcea vor sta lucrările de grafică ale profesorului său, marele sculptor Dimitrie Paciurea, dar şi alte creaţii care vor reconstitui contextul artei interbelice în care aceşti mari artişti au evoluat. „Refacerea acestei atmosfere a plasticii noastre din perioada modernă cred că va fi deosebit de interesantă. Aceste desene vor fi expuse alături de operele de sculptură şi vor fi elementul de noutate cu care colecţia Ion Jalea întâmpină publicul în această perioadă a vacanţei estivale”, a specificat criticul de artă Doina Păuleanu.

Exigent cu sine însuşi, urmând legile clasice ale echilibrului, Ion Jalea este unul dintre artiştii reprezentativi ai sculpturii româneşti, alături de nume de marcă precum Constantin Brâncuşi şi Dimitrie Paciurea.



12