"Desenele maeştrilor", expoziţie de grafică la Muzeul de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

"Desenele maeştrilor", expoziţie de grafică la Muzeul de Artă

Cultură 26 Ianuarie 2007 / 00:00 933 accesări

Muzeul de Artă a deschis, ieri, expoziţia de grafică intitulată "Desenele maeştrilor", care reuneşte pe simezele instituţiei muzeale lucrări din patrimoniul propriu. Expoziţia, care poate fi admirată de constănţenii iubitori de artă la parterul muzeului, este dedicată artistului plastic Lucian Grigorescu, care s-a născut la 1 februarie 1894, la Medgidia. Admirînd cele 20 de lucrări de grafică realizate de Lucian Grigorescu, majoritatea provenite din achiziţii, dar şi din donaţii, publicul larg poate înţelege că schiţele realizate în tempera, acuarelă şi guaşă sînt, de fapt, lucrări bine structurate din punct de vedere compoziţional şi cromatic. "Putem observa cu claritate tehnica de factură post-impresionistă a autorului. Putem vedea pensulaţia sa liberă şi uşoară", a explicat directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu.

Din expoziţia de grafice "Desenele maeştrilor" fac parte şi lucrări semnate de Nicolae Grigorescu. Iubitorii de artă au ocazia de a admira, după o lungă perioadă de absenţă, şi un portret compoziţional realizat în tuşe brune, moi şi delicate. Pe simezele Muzeului de Artă sînt expuse şi grafice create de artistul plastic Theodor Palady. "Publicul poate observa lucrări mai elaborate din creaţia artistului Theodor Palady, printre acestea numărîndu-se şi un autoportret, dar şi schiţe realizate în nenumărate ore şi etape ale vieţii sale", a precizat criticul de artă dr. Doina Păuleanu. Lucrarea de grafică "Vînzător de flori în Mangalia", creată de artistul plastic Nicolae Tonitza, o lucrare plină de poezie, este inclusă în expoziţia "Desenele maeştrilor". Din această expoziţie, care poate fi admirată şi pe parcursul lunii februarie, mai fac parte grafice create de Jean Alexandru Steriadi, Ştefan Dumitrescu, Francisc Şirato, Ştefan Popescu, Ştefan Constantinescu, Iosif Iser şi Henrik Catargi.

Artistul plastic omagiat de Muzeul de Artă, prin organizarea expoziţiei "Desenele maeştrilor", Lucian Grigorescu, a urmat, ca auditor, cursurile Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, cu întrerupere între 1915 - 1918, pentru satisfacerea stagiului militar. Prima sa expoziţie personală a fost deschisă în anul 1918, la Iaşi, iar doi ani mai tîrziu a participat la expoziţia elevilor Şcolii de Belle-Arte. Tot în aceeaşi perioadă a lucrat în cadrul şcolii din Baia Mare şi a vernisat o expoziţie personală în Bucureşti, la "Maison d'Art". Membru fondator al "Salonului de toamnă", a deschis numeroase expoziţii în cadrul acesteuia, dar şi la Salonul Oficial, Paris şi Constanţa. În anul 1924 a cîştigat o bursă la Paris, unde a urmat cursurile Academiei "La Grande Chaumiere" şi "Ranson". În anul 1948, Lucian Grigorescu a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 1964 a fost distins cu titlul de "Artist al poporului".



12