Nici când producţiile agricole sunt mari nu este bine. Din cauza supraproducţiei de legume, preţurile au luat-o la vale. În aceste condiţii, legumicultorii au ajuns la concluzia că mai bine donează marfa în plus, ca să stabilizeze preţurile în piaţă. Potrivit legislaţiei comunitare, legumicultorii care se confruntă cu fenomenele de supraproducţie şi scădere drastică a preţului la legumele respective pot solicita despăgubiri, cu condiţia să fie membri ai unei organizaţii de producători acreditate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Primii din România care au apelat la acest sistem sunt producătorii de castraveţi. Este vorba de cea mai mare organizaţie de producători, Hortifruct, care la jumătatea lunii iulie a anunţat retragerea de pe piaţă a 1.000 de tone de castraveţi. Marfa donată poate ajunge la asociaţii sau fundaţii care furnizează servicii sociale pentru diverse categorii de persoane aflate în risc de excluziune socială şi asigură masa beneficiarilor sau derulează activităţi de preparare şi distribuire de hrană şi ajutoare alimentare. Supraproducţia mai poate ajunge şi la unităţi penitenciare, şcoli, instituţii publice de educaţie şi tabere de vacanţă pentru copii, precum şi la instituţii publice de asistenţă socială. Măsura de retragere de pe piaţă constă în diminuarea cantităţilor oferite spre vânzare, pentru prevenirea apariţiei crizelor sau pentru soluţionarea unei situaţii de criză, astfel încât preţul de vânzare al produselor să asigure stabilitatea financiară producătorilor.