Despre cea mai misterioasă revoluţie din Europa de Est

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După 20 de ani

Despre cea mai misterioasă revoluţie din Europa de Est

Monden 20 Iulie 2009 / 00:00 474 accesări

În ediţia electronică de duminică, “The Observer” a publicat un amplu material realizat în România, la 20 de ani de la cea mai dramatică insurgenţă împotriva comunismului, pe care o cataloghează şi cea mai misterioasă. Autorul, Ed Vulliamy, a revenit în România după 20 de ani de la Revoluţie, pentru a discuta cu oameni pe care i-a cunoscut în 1989 sau care au fost implicaţi în evenimente. Printre aceştia, Dorin-Marian Cîrlan, unul dintre membrii plutonului de execuţie care i-au ucis pe Nicolae şi Elena Ceauşescu, a cărui “stranie poveste” sugerează că revoluţia română nu a fost ceea ce a părut. Autorul reaminteşte şi că “cel care a condus aparent insurgenţa şi i-a succedat lui Ceauşescu, Ion Iliescu, a fost acuzat în mod frecvent că a condus mai mult o lovitură de stat decât o revoltă”. Publicaţia reaminteşte şi că momentele execuţiei au fost televizate, transmise în România şi în întreaga lume ca dovadă că o eră s-a încheiat, că cea mai turbulentă şi violentă dintre revoluţiile care au înlăturat comunismul în Europa de Est în 1989 şi-a atins obiectivul imediat.

Ed Vulliamy s-a reîntîlnit şi cu Codruţa Cruceanu, fost curator la Muzeul Naţional de Artă, devenit scenă a luptelor din decembrie. “Încă nu ştim tot adevărul şi mă întreb dacă îl vom şti vreodată (...) Ceea ce ştim, totuşi, este că totul a fost teatru într-o măsură - că a fost regizat”, afirmă aceasta. O altă personalitate evocată este Ion Caramitru, care reaminteşte momente trăite în zilele de 21 şi 22 decembrie 1989. “A fost o revoluţie a oamenilor, dar oamenii au fost înşelaţi”, declară celebrul actor. “Eram romantici, nu aveam relaţii cu cei de la putere. Într-un an, nu mai exista îndoială că o facţiune înlăturase, pur şi simplu, altă facţiune, probabil în contact direct cu Moscova, unde Gorbaciov înţelesese că sistemul lui Ceauşescu va suferi o implozie (...) În mod tragic, după execuţia lui Ceauşescu au fost ucişi mai mulţi oameni decît înainte. Dacă aş fi Iliescu şi aş crede în Dumnezeu, mi-ar fi teamă de judecata Domnului în legătură cu morţii”, spune acesta. Rezultatul a fost “un hibrid ciudat: o ţară care a îmbrăţişat sistemul de piaţă capitalist, dar este condusă încă de vechea gardă. Moştenirea este reflectată într-un raport de anul trecut al UE, care a admis România numai pentru o eticheta drept cea mai coruptă ţară din UE, după Bulgaria”, comentează “The Observer”.

Fostă asistentă la Ministerul Justiţiei, Laura Ştefănescu vorbeşte despre lupta anti-corupţie care se loveşte de rezistenţă din partea Parlamentului, în timp ce Mattei Pualin, bancher de investiţii revenit în ţară după 1989, consideră că fenomenul corupţiei s-a răspîndit şi din cauza complicităţii Occidentului în privatizări. Ed Vulliamy l-a reîntîlnit şi pe Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 decembrie, fost participant la Revoluţie, care a dat în judecată Guvernul pentru dezvăluirea adevărului privind evenimentele din decembrie 1989, dar s-a întîlnit şi cu liderii minerilor din Valea Jiului. La începutul anilor \'90, “minerii erau mobilizaţi de liderul de sindicat Miron Cozma, care avea o loialitate feroce faţă de Iliescu”, reaminteşte “The Observer”, relatînd episoadele de violenţă devenite cunoscute sub denumirea de mineriade. Articolul conţine şi o relatare din Galaţi, unde se afla în 1989 cea mai mare oţelărie din Euorpa, cu 40.000 de angajaţi, dar unde mai lucrează numai 12.500 în prezent.

Taguri articol


12