Despre „Dragoste şi Securitate”, privind înapoi cu luare-aminte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment editorial inedit

Despre „Dragoste şi Securitate”, privind înapoi cu luare-aminte

Cultură 24 Februarie 2012 / 00:00 462 accesări

Aşteptată cu mult interes de către cei prezenţi în sală şi cu multă emoţie de protagonistul serii, Claudiu-Valeriu Conţevici, debutant în literatură beletristică, dar autor a nu mai puţin de şapte cărţi dedicate sportului, lansarea cărţii „Dragostea şi Securitatea” a fost primită cu multă bucurie.

Despre temerarul demers literar al autorului, cunoscut cititorilor ziarului „Telegraf” sub numele de Claudiu Val - cu care a semnat cronici sportive în perioada 1992-2007, cu mici întreruperi - au vorbit scriitorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu, cunoscutul jurnalist de investigaţie şi autor de carte, Constantin Cumpănă, şi, din partea gazdelor, bibliograful dr. Corina Apostoleanu.

Evenimentul editorial, organizat în aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, ieri seară, a fost prilej de întoarcere în trecut, pentru a-i face pe tinerii prezenţi în sală - elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” şi ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” - să înţeleagă complexitatea şi importanţă întâmplărilor reunite între filele volumului „Dragostea şi Securitatea”. „Mă bucur că în sală sunt foarte mulţi tineri care nu ştiu, decât poate din auzite, ce a însemnat orânduirea trecută şi, mai ales, monstruosul aparat represiv denumit Securitate”, a spus jurnalistul Constantin Cumpănă.

„ROMAN BAZAT PE FAPTE REALE” Scriitorul Ovidiu Dunăreanu a vorbit atât din punct de vedere al omului de litere, dar şi ca reprezentant al Editurii „Ex Ponto”, sub egida căreia a apărut volumul, subliniind că „această carte transmite adevăruri, idei şi conturează o lume”.

Lucrarea autobiografică, structurată pe două planuri, lucru sugerat încă din titlul, a fost scrisă cu mijloacele jurnalistului, dar şi cu harul scriitorului. Ea prezintă viaţa lui Claudiu-Valeriu Conţevici pe parcursul a patru decenii, din 1971 până în prezent.

DRAME Dincolo de drama personală a autorului, volumul are valoare de document al unei epoci, faptele prezentate în „romanul bazat pe fapte reale”, cum îl prezintă însuşi autorul ei, fiind susţinute de citate extrase din dosarul întocmit de Securitate protagonistului. Referitor la acest aspect, dr. Corina Apostoleanu a apreciat că „Dragostea şi Securitatea” prezintă două drame: una personală şi o dramă socială.

Printre cei prezenţi la evenimentul editorial s-au mai aflat foşti jurnalişti ai ziarului „Telegraf”, oameni de cultură, dar şi reprezentanţi ai sportului constănţean, din rândul cărora a luat cuvântul directorul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Constanţa, Elena Frâncu.

„Nu trebuie să ne iluzionăm că Securitatea a dispărut!”, a spus Claudiu-Valeriu Conţevici, spre finalul manifestării, motivându-şi gestul de a-şi aşterne pe hârtie propria viaţă.



12