Despre obezitatea infantilă (I)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interviu medical Şeful Clinicii de Pediatrie a Spitalului de Urgenţă, conf. univ. dr. Cristina Mihai

Despre obezitatea infantilă (I)

Sănătate 13 Octombrie 2012 / 00:00 528 accesări

Şeful Clinicii de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, conf. univ. dr. Cristina Mihai, medic primar diabet-nutriţie pediatrică în cadrul “Medicover” Constanţa (unitate medicală situată pe b-dul Lăpuşneanu, nr. 70), răspunde unor întrebări care, pentru mulţi, constituie adevărate necunoscute. Conf. univ. dr. Mihai vorbeşte despre obezitatea infantilă, o reală problemă în zilele noastre.

- Care sunt principalele cauze ale instalării obezităţii?

Conf. univ. dr. Cristina Mihai: Principalele cauze ale instalării obezităţii sunt alimentaţia incorectă şi lipsa activităţii fizice. Doar la un procent minim de copii obezi, excesul de greutate este secundar unor tulburări endocrine sau unor anomalii genetice. Cu siguranţă, alături de alimentaţie şi sedentarism, şi alţi factori sunt implicaţi, mai mult sau mai puţin, în apariţia obezităţii. Terenul genetic determină predispoziţia spre obezitate a copilului, unii copii „depozitând grăsimi” mai uşor ca alţii. Şansele unui copil de a fi obez cresc dacă părinţii lui sunt obezi! De asemenea, studii recente au dovedit că somnul insuficient favorizează apariţia obezităţii, motiv pentru care se recomandă respectarea orelor de somn. Este vorba despre 11 ore/zi pentru copiii sub 5 ani, respectiv 10 ore de somn/zi pentru copiii între 5-10 ani. Problemele de somn ale copiilor sunt printre cele mai disruptive probleme cu care se poate confrunta o familie. Copilul nu este singurul care suferă ci îi va antrena în această suferinţă pe toţi cei din jurul său, aşa că trebuie luate măsuri.

- Concret, ce măsuri trebuie luate pentru a păstra un program regulat de culcare şi trezire?

Conf. univ. dr. Cristina Mihai: Este foarte important să se păstreze un program regulat pentru culcare şi ora de trezire. Trebuie o consecvenţă în aplicarea rutinei de somn! În primii ani, o poveste sau, mai târziu, o activitate relaxantă vor încuraja un somn bun. De la început copilul trebuie încurajat să adoarmă singur, în patul lui. Şi părintele trebuie să urmeze aceste reguli. Un somn odihnitor asigură o funcţionare optimă pe parcursul zilei. Clinica de Pediatrie Medicover din Bucureşti este singura din ţară cu specialişti în somnologie pediatrică. Somnul este una dintre cele mai importante resurse pentru creşterea şi dezvoltarea cerebrală a copilului. Specialiştii îşi propun să trateze tulburările de somn apărute la copii de la primele luni de viaţă şi până la adolescenţă.

(va urma)



12