Despre obezitatea infantilă (II)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interviu medical Şeful Clinicii de Pediatrie a Spitalului de Urgenţă Constanţa, conf. univ. dr. Cristina Mihai

Despre obezitatea infantilă (II)

Sănătate 15 Octombrie 2012 / 00:00 2084 accesări

Şeful Clinicii de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, conf. univ. dr. Cristina Mihai, medic primar diabet-nutriţie pediatrică, medic în cadrul „Medicover” Constanţa (unitate medicală situată pe b-dul Lăpuşneanu, nr. 70), răspunde unor întrebări care, pentru mulţi, constituie adevărate necunoscute. Conf. univ. dr. Mihai vorbeşte despre obezitatea infantilă, o reală problemă în zilele noastre. Astăzi vă prezentăm partea a doua a interviului medical.

- Tentaţia mâncării tip fast-food este mare în zilele noastre. Părinţii scapă rapid, în acest mod, de pacheţelul copiilor...

Conf. univ. dr. Cristina Mihai: Alimentaţia necorespunzătoare vârstei şi a nevoii de creştere a copiilor este primul factor care duce la luarea în greutate.

Copiii mănâncă alimente multe şi de proastă calitate! Aceasta este concluzia la care au ajuns medicii nutritionişti în urma analizării comportamentului alimentar al tinerilor. Una dintre cauze este tentaţia mâncărurilor de tip fast-food, alimente goale în valoare nutriţională, însă bogate în aport de calorii. Dulciurile, cipsurile, junk foodul, primează în alegerea copiilor, în detrimentul legumelor, al fructelor şi al cerealelor sau lactatelor. Parte din vină este şi a părinţilor care nu insuflă copiilor o înclinaţie către mâncarea sănătoasă, începând cu realizarea unui pacheţel pentru pauza de prânz în locul banilor de buzunar cu care cei mici îşi cumpără tot felul de mâncăruri nesănătoase.

- Lipsa activităţii fizice afectează considerabil tendinţa spre obezitate? Copiii de astăzi preferă joaca virtuală...

Conf. univ. dr. Cristina Mihai: Lipsa activităţii fizice este o altă cauză a creşterii necontrolate în greutate, este adevărat. Dacă în urmă cu 30 - 40 de ani copiii preferau jocul în aer liber, mersul pe bicicletă, înotul, ca activităţi libere, generaţia actuală de copii preferă să înlocuiască tot mai mult mişcarea cu jocurile video, calculatorul, emisiunile TV, activităţi care sunt în defavoarea creşterii armonioase. Implicarea părinţilor şi educaţia deţin un rol deosebit de important în acest sens. Părinţii trebuie să participe, alături de copii, la activităţi în aer liber, să-i susţină în desfăşurarea unei activităţi fizice regulate, chiar în practicarea cu regularitate a unui sport. Mersul cu bicicleta sau cu rolele, înotul, tenisul pot deveni un mod de petrecere a timpului liber la care participă părinţii împreună cu copiii. Jocurile de grup (fotbal, volei) sau de sezon (schi, patinaj) se pot, de asemenea, practica de către întreaga familie, în timpul liber sau în vacanţe.

(va urma)



12