Şeful Clinicii de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, conf. univ. dr. Cristina Mihai, medic primar diabet-nutriţie pediatrică, medic în cadrul „Medicover” Constanţa (unitate medicală situată pe b-dul Lăpuşneanu, nr. 70), răspunde unor întrebări care, pentru mulţi, constituie adevărate necunoscute. Conf. univ. dr. Mihai vorbeşte despre obezitatea infantilă, o reală problemă în zilele noastre. Astăzi vă prezentăm partea a treia, şi ultima, a interviului medical.
- Factorul psihologic are un rol important în apariţia obezităţii la copii?
Conf. univ. dr. Cristina Mihai: Cei mici nu trebuie subestimaţi. Copiii sunt extrem de receptivi faţă de climatul ce predomină în viaţa de familie, chiar dacă, aparent, părinţii încearcă să îi protejeze de tensiunile cotidiene. Factorul psihologic are un rol important în apariţia obezităţii la copii. Dintre cauzele psihologice care pot favoriza apariţia obezităţii amintim climatul familial tensionat, evenimentele traumatice (decesul/boala unei persoane dragi, divorţul părinţilor, intrarea în colectivitate). Consumul excesiv de alimente şi creşterea în greutate a copilului poate fi o formă de expresie a depresiei acestuia sau a altor stări emoţionale. Mâncatul apare, astfel, ca o modalitate de a evita suferinţa sa şi neputinţa în raport cu ceea ce sunt ceilalţi, cu înţelegerea lor, cu ceea ce se aşteaptă de la el.
- Familia este esenţială în ceea ce priveşte lupta împotriva obezităţii...
Conf. univ. dr. Cristina Mihai: Părinţii reprezintă prima linie de „ apărare” a copilului împotriva obezităţii. Triunghiul terapeutic împotriva obezităţii infantile se află la îndemâna fiecărui parinte. Oferă-i un exemplu alimentar pozitiv, gătind alimente sănătoase, respectând orele de masă şi gătind inteligent pentru cel mic; introducând alimente plăcute, într-o formă atractivă (mâncare colorată, forme trăsnite etc.). Stabileşte o zi pe săptămână pentru activităţi sportive în familie. Aleargă prin parc, joacă volei, fotbal sau baschet împreună cu cel mic, mergi cu el la înot! Oferă-i copilului un climat familial cald şi armonios. Atunci când eforturile familiei nu dau rezultate este bine să se apeleze la ajutorul unui medic pediatru, care să ajute în adoptarea regimului (atât cel alimentar cât şi programul de activitate fizică şi suportul psihologic) la programul copilului şi al întregii familii. Există situaţii când substratul obezităţii este, totuşi, o boală endocrină sau genetică ce necesită evaluarea copilului din punct de vedere clinic şi biologic. Atunci se recomandă vizita la medic pentru mai multe informaţii despre analizele necesare şi iniţierea unui tratament asociat regimului alimentar şi de activitate fizică.
- Care sunt riscurile la care se expun copiii obezi sau supraponderali?
Conf. univ. dr. Cristina Mihai: Copiii obezi sau supraponderali sunt predispuşi la o greutate corporală mare şi la vârsta adultă, dar au şi o înclinaţie către afecţiuni precum diabet, dislipidemie, probleme respiratorii, boli cardiovasculare şi probleme ortopedice, încă de la o vârstă tânără. În general, se consideră obez un copil a cărui greutate depăşeşte cu 20% greutatea ideală. Excesul cu 10% faţă de ideal se defineşte cu termenul de „suprapondere”.