Despre reziduurile de pesticide din legumele și fructele românești

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Despre reziduurile de pesticide din legumele și fructele românești

Sănătate 06 Septembrie 2016 / 16:42 599 accesări

Legumele și fructele produse în România sunt controlate din punctul de vedere al reziduurilor de pesticide, în concordanță cu prevederile europene, și nu reprezintă niciun risc pentru consumatori, asigură Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). ”Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare prelevează probe conform calendarului de prelevare și le transmit laboratoarelor pentru a fi analizate. La prelevarea probelor se respectă cu strictețe prevederile Ordinului MADR nr. 1256/2005 pentru aprobarea metodelor de prelevare a probelor de plante și produse vegetale, în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea oficială a nivelului de reziduuri de pesticide”, potrivit MADR. Tot specialiști ai ministerului susțin că analizele chimice sunt realizate în concordanță cu sistemul de asigurare a calității ISO 17025/2005 și metodele de analiză sunt validate, iar pentru asigurarea calității analizelor, laboratoarele acreditate RENAR participă anual la teste de competențe europene organizate de laboratoarele europene de referință în domeniu. România, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, dispune de laboratoare dotate cu echipamente performante care pot determina reziduuri de pesticide la nivel de urme de pesticide, iar rezultatele acestor controale sunt în parametrii ceruți de legislația în vigoare. Conținutul de reziduuri de pesticide, în limitele prevăzute de legislația europeană, nu trebuie să afecteze comercializarea produselor românești. În plus, hipermarketurile și supermarketurile solicită aceste buletine de analiză și astfel se asigură că produsele sunt conforme.



12