Au cam apus vremurile când lumea făcea coadă la casele de bilete ale teatrelor. Au fost vremuri când viața avea alt curs, iar cei care treceau pragul sălilor de spectacol aveau alte așteptări. Astăzi, în secolul vitezei - al cărei pandant este, de cele mai multe ori, superficialitatea -, mersul la teatru a devenit un ritual pentru persoanele care au mai mult timp liber, oameni care au obiceiul lecturii. Este vorba despre pensionari.
Există și speranțe. În ultimii ani, la Constanța, la Teatrul de Stat, se poate observa prezența în număr mare a tinerilor. Cei mai mulți au început prin a urmări producțiile Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” - unde sălile sunt mereu pline. Probabil că acum au început să se culeagă roadele proiectului de educație teatrală „Ora de teatru”, care s-a desfășurat anii trecuți în școlile constănțene. Prezența tinerilor în sălile de spectacol se datorează și programului „Școala altfel”. Chiar și așa, numărul acestora este mic, numai dacă ar fi să invocăm specificul de centru universitar al Constanței.
E bine, totuși, că sălile de spectacole încă mai sunt pline, la premiere, cel puțin. Atunci e forfotă mare în foaiere, iar cei prezenți se întreabă „Oare cum o fi spectacolul?”. Apoi, gongul anunță începerea spectacolului, cortina se ridică și începe... convenția. O altă lume se deschide în fața celor care privesc. Un alt univers. Există și loc de comparații. O piesă arhicunoscută a unui autor reputat, o altă viziune regizorală, alți actori....
„VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ”, DE ZIUA TEATRULUI Chiar așa, oare cum o fi spectacolul pe care Teatrul de Stat Constanța îl prezintă în premieră publicului tomitan vineri seară, de la ora 19.00, de Ziua Mondială a Teatrului?! Este vorba despre un titlu ofertant din dramaturgia universală: „Visul unei nopți de vară”, de William Shakespeare, în regia lui Marcel Țop. Cei care nu ajung vineri pot veni sâmbătă, de la aceeași oră, în locul știut, la Teatrul de Stat Constanța.