Magnaţii României - George Copos, Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Gigi Becali, George Pădure şi Ioan Niculae - au devenit actori de cinema. Nu, nu este o glumă. Vedete în lumea afacerilor şi a profiturilor, ei sunt personaje în cel mai recent film al lui Alexandru Solomon, „Kapitalism - reţeta noastră secretă”, unde îşi joacă propriile roluri.
Ei sunt oameni de afaceri de succes cu pasiuni şi cu sensibilităţi de părinţi şi bunici grijulii sau de copii care au răzbit în viaţă. Pentru cei care doresc să afle care este „reţeta” lor... „secretă”, filmul rulează la Cityplex, în perioada 23-29 aprilie.
Regizorul Alexandru Solomon, prezent la proiecţia de gală care a avut loc joi seară la Cityplex Mall - alături de producătorul Hi Film, Ada Solomon şi co-producătorul francez Seppia, Cedric Bonin - a precizat că prin acest film a vrut să dea de gândit. Demersul lui Alexandru Solomon este pe cât de îndrăzneţ, pe atât de original. La 20 de ani de la Revoluţie, regizorul, stăpânit de o idee machiavelică, evocă stafia lui Ceauşescu şi, printr-un exerciţiu de imaginaţie mediat de ochiul magic al camerei de filmat, îi propune un circuit în fostul său imperiu. Vizita imaginară în care se arată beneficiile libertăţii - nuditate, opulenţă, jocuri de noroc - culminează cu un popas la Casa Poporului.
„Beneficiile” societăţii de consum alternează cu lugubrele fantome ale trecutului (clădiri în paragină ale orândurii socialiste), iar clădirile imense şi gri, filmate în contraplonjeu, creează o senzaţie sufocantă, de greutate. Cu ingeniozitate, Alexandru Solomon apelează şi la animaţie, ludicul accesibil dând o notă de ironie filmului.
Meritul lui Solomon este acela de a-i aduna laolaltă pe magnaţi în agora publică, spre a-şi depăna propria poveste a succesului. Pentru cei mai mulţi, succesul se datorează poziţiilor infuente şi comerţului exterior din perioada comunistă. Astfel, cele două stafii ale trecutului, cum numeşte Dan Voiculescu capitalismul şi comunismul, sunt elementele comune care se regăsesc în evoluţia spectaculoasă a protagoniştilor Oglinda este spaţiul comun al tuturor intervievaţilor, deoarece, după cum spunea regizorul la proiecţia de gală de la Cityplex, „sunt personaje cărora le place să se oglindească”. Alexandru Solomon poartă faimoasa „oglindă stendhaliană” în mediul privat al personajelor, pentru a urmări reacţiile din cât mai multe unghiuri. Care o fi personajul real?
Capitalismul pe care îl reflectă oglinzile lui Alexandru Solomon se scrie cu „K”, „pentru că nu este vorba despre un capitalism veritabil, civilizat. El combină ruinele comunismului (a se citi Komunism, KGB), cu cele ale unui comunism putred şi birocratic”, după cum explică regizorul.
Proiectul lui Solomon datează din 2005, iar perioada de documentare a presupus mai bine de un an şi jumătate, filmările au durat trei luni - din mai până în august 2009 -, iar pentru strângerea fondurilor a fost nevoie de trei ani. Producătorul Hi Film Ada Solomon a specificat că au existat dificultăţi în realizarea acestui film - o co-producţie România-Franţa-Belgia -, producătorii greci, bulgari şi ciprioţi fiind cei mai reticenţi cu privire la realizarea proiectului.
Documentarul „Kapitalism - reţeta noastră secretă” rulează, de ieri, şi la Cluj, urmând să aibă premiera la Iaşi şi Braşov.