„Destine artistice”, pe simezele Muzeului de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Destine artistice”, pe simezele Muzeului de Artă

Cultură 17 Septembrie 2009 / 00:00 484 accesări

Iubitorilor artelor plastice li se pregăteşte, astăzi, de la ora 17.00, un eveniment deosebit, reprezentat de vernisajul unei expoziţii de familie care reuneşte lucrările lui Alexandru Ţipoia (1914-1993) şi ale fiului său, Alexandru Ţipoia, artist plastic stabilit la Geneva. Sub titulatura „Destine artistice”, expoziţia de pictură, grafică, sculptură şi obiecte va fi prezentată de reputatul critic de artă Pavel Şuşară.

Alexandru Ţipoia s-a născut la data de 19 septembrie 1914. Începînd cu 1933, acesta a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, avîndu-i ca profesori pe pictorii Constantin Artachino şi Nicolae Dărăscu, pe gravorul Gabriel Popescu, iar în ultimul an, la lucrarea de diplomă, pe Camil Ressu. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România, Ţipoia realizează nu numai picturi, ci şi lucrări de artă monumentală şi decorativă (mozaic, frescă, tapiserie), restaurează pictura murală din cîteva biserici olteneşti şi frescele din chiliile Mănăstirii Cozia. Alexandru Ţipoia s-a stins din viaţă la Geneva, la 9 iulie 1993, fiind înmormîntat pe 14 iulie, la cimitirul Saint Georges. În timpul slujbei religioase, corpul său a fost acoperit cu frumoasa sa broderie închinată lui Ştefan cel Mare.

George Ţipoia, un artist foarte bine cotat la nivel european, locuieşte de 27 de ani, la Geneva, Elveţia. Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice a Institutului Pedagogic Bucureşti, George Ţipoia a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România în anul 1974, membru al Societăţii Mutuale Artistice (1985) şi al Societăţii Elveţiene a Artelor Frumoase din Geneva (1996). Artistul a organizat, în 1994, la Geneva, o vastă expoziţie personală, pe care a dedicat-o memoriei tatălui său. În 1995, a pus bazele Fundaţiei „Pictor Alexandru Ţipoia”, care îşi propune popularizarea operei pictorului în ţară şi străinătate. În octombrie 1995, George Ţipoia a expus pentru prima dată la Bucureşti, după 13 ani de absenţă, expoziţie aflată sub egida şi în beneficiul Fundaţiei „Alexandru Ţipoia”. În 1996, fiul a creat un premiu care poartă numele tatălui său, cu scopul de a promova tinerii pictori români. Familia Ţipoia este de origine greacă, din Epir, vechimea numelui depăşind peste o mie de ani.

Expoziţia „Destine artistice” va fi deschisă, la Muzeul de Artă, în perioada septembrie-octombrie. În primăvara aceasta, instituţia de cultură reprezentativă pentru spaţiul dobrogean a mai găzduit o expoziţie similară, „de familie”, „De la pictură la şah şi invers“, închinată lui Radu Drăgoescu (1914-1999), artist care s-a născut şi s-a format la Paris. Manifestarea a fost iniţiată de fiica acestui descendent al unei familii nobiliare româneşti, ale cărei rădăcini se pierd în secolul al XVI-lea, artistul decorator Şerbana Drăgoescu.

Taguri articol


12