Detalii despre despre sistemul american antirachetă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Detalii despre despre sistemul american antirachetă

Externe 06 Septembrie 2010 / 00:00 394 accesări

Şeful Statului Major Interarme american, amiralul Michael Mullen, a vorbi,t sâmbătă, la Ankara, despre sistemul american antirachetă ce urmează să fie instalat în Europa, menţionând că discuţii sunt în curs cu România, Bulgaria şi Turcia. Obiectivul acestui scut antirachetă este contracararea unui eventual atac din partea Iranului. „Membrii NATO cred că a avea un sistem de apărare antirachetă constituie un instrument foarte important care trebuie implementat şi trebuie să evolueze în timp”, a afirmat militarul american.

România a demarat deja discuţii cu SUA privind acest proiect, iar Bulgaria şi-a exprimat dorinţa de a participa. Nici autorităţile de la Ankara nu îşi ascund ostilitatea faţă de proiect, apreciind că în pofida caracterului său defensiv, acesta riscă să deterioreze relaţiile sale cu Rusia şi Iranul, care s-au dezvoltat în ultimii ani. Dacă Turcia preconizează implementarea unui sistem comun în cadrul NATO, organizaţie din care face parte, ea se arată reticentă în ceea ce priveşte implicarea sa în proiectul american, potrivit observatorilor. Amiralul Mullen a mai declarat, în cadrul conferinţei, că SUA nu intenţionează să utilizeze teritoriul turc pentru a-şi retrage armamentul din Irak. „Nu am venit aici pentru a negocia retragerea din Irak a echipamentelor grele şi a armelor prin teritoriul turc”, a declarat amiralul Mullen în cursul unei conferinţe de presă. „Avem desigur încredere în infrastructura turcă pentru a transporta echipamentele noastre în şi din teatrul de operaţiuni, dar nu transportăm arme prin Turcia şi nu avem intenţia să o facem în viitor”, a adăugat acesta.

Un oficial turc declara vineri că administraţia de la Washington a cerut permisiunea de a tranzita echipamente tehnice, dar nu şi arme, prin Turcia, după încheierea oficială, marţi, a misiunii de luptă americane în Irak. Discuţii sunt în curs între cei doi aliaţi ai NATO privind această cerere, pentru care Turcia şi-a dat acordul de principiu. După sfârşitul misiunii lor de luptă, SUA mai au 49.700 de militari în Irak, care trebuie să se ocupe de instruirea forţelor de securitate irakiene. Aceşti militari vor părăsi ţara la sfârşitul lui 2011. Amiralul Mullen a precizat că SUA au retras din Irak aproape 100.000 de persoane şi peste două milioane de echipamente anul trecut, menţionând că niciun echipament sau contingent nu a trecut prin Turcia.



12