Tema de campanie a preşedintelui Băsescu - „ofiţerul acoperit” - începe să se dezumfle. Întrebările nu se mai înscriu în sfera lui „de ce”, ci în cea a lui „cum a putut”. Ca să răspundem însă la această întrebare am intra pe terenul colectiv dimensionat de cei doi înhăitaţi, Turcescu şi Băsescu, şi ne respectăm prea mult cititorii pentru a face asta. Drept urmare, la întrebarea „de ce”, răspunsul este simplu: din postura de „ofiţer acoperit” care, în nou-găsita linişte mistică, este gata să „spună tot în faţa unui judecător”, Turcescu va putea lansa şi el, după modelul şefului său, fumigene, vezi Doamne, din interior, despre unul dintre prezidențiabili, probabil Victor Ponta. Acesta este pasul logic după ce Băsescu a ieşit la TV şi a ameninţat cu deconspirarea pe candidaţii la Preşedinţie. Aceasta este, pe scurt, povestea ultimelor zile, ale căror detalii nici nu mai merită pomenite. Ce merită însă dezbătut este modul în care, cu o inconştienţă şi o lipsă de respect pentru valorile naţionale vecine cu demenţa, Băsescu şi Turcescu au decredibilizat serviciile secrete şi Armata, aruncându-le înapoi, în timpurile în care erau privite cu ură şi frică. Iar aceste consecinţe ar trebui să ducă la sancţionarea penală a celor doi. Din păcate, însă, instituţiile statului au reacţionat dezamăgitor. Ministerul Apărării Naţionale a emis un comunicat în care menţionează că nu comentează. Procurorul general, Tiberiu Niţu, a declarat, ieri, că Parchetul face o evaluare în cazul Robert Turcescu pentru a vedea dacă sunt indicii care i-ar determina pe procurori să se autosesizeze în acest dosar, unde s-ar putea vorbi de divulgare de informații.
PRIMARUL CONSTANŢEI, RADU MAZĂRE: „Eu am fost de multe ori bălăcărit în presă la ordin, cum am fost și anchetat de multe ori la ordin. Desigur că acest Turcescu, care știu că mă bălăcărea din două în două zile (chiar îmi spunea cineva că atunci când dădea pe B1 erau Mazăre și Constantinescu), nu o făcea el din vreo convingere. O făcea pentru că primea dispoziție, cum n-a făcut din convingere nici spovedania aia. Hai să fim serioși, că nu l-au apucat acum mustrările de conștiință, după ce a câștigat sute de mii de euro, ca să nu zic milioane. A primit dispoziție și totul face parte dintr-un joc pe care urmează să-l vedem cu toții”.
SENATORUL PSD DANIEL SAVU a prezentat, pentru stiripesurse.ro, trei argumente care ar putea distruge spovedania lui Robert Turcescu: Armata nu are ofițeri acoperiți; un ofițer acoperit nu primește fluturaș de salariu; un acoperit nu are documente de identitate la MApN. Fostul ofițer SRI în perioada 1992-1999 este acum senatorul PSD Daniel Savu, care a declarat, pentru stiripesurse.ro, că totul este “o balivernă” menită fie să-i crească popularitatea lui Robert Turcescu, fie să arunce în derizoriu subiectul ofiţerilor acoperiţi pe care l-a ridicat Traian Băsescu.
DW: „REGULILE DEMOCRAȚIEI LIBERALE, ÎNCĂLCATE” Postul de radio german Deutsche Welle, într-o analiză dedicată acestui caz, susține că sunt multe motive pentru care "ziariştii devin idioţii utili ai serviciilor de informaţii". "Un agent-ziarist care realizează o emisiune de televiziune, militând fără perdea în favoarea unui om politic sau împotriva altuia, încalcă regulile democraţiei liberale", scrie DW, care apreciază că, odată ce presa permite infiltrarea unor agenţi în rândurile ei și tinde să-i şi legitimeze, atunci nu mai există niciun fel de dezbatere liberă în societate. Potrivit DW, multe sunt motivele pentru care "ziariştii devin idioţii utili ai serviciilor de informaţii", unul dintre ele fiind însă "complexul propriei ignoranţe şi al propriei iresponsabilităţi. Or, faptul de a se arăta respectuoşi faţă de temele "siguranţei naţionale" îi face să pară gravi şi mai bine informaţi", explică postul de radio german, care consideră că, în viitor, trebuie să se adopte o interdicție legală explicită, respectiv să se interzică oricărui ofiţer de informaţii să activeze în rândurile presei.
CSM SESIZEAZĂ IJ PRIVIND AFIRMAŢIA LUI BĂSESCU DESPRE PROCURORI CONTROLAŢI CSM a anunţat că sesizează Inspecţia Judiciară (IJ) să facă verificări în cazul declaraţiei făcute de preşedintele Traian Băsescu, potrivit căreia anumite "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important", decizia fiind luată în urma votului de ieri din plenul CSM. Membrii plenului CSM au admis astfel cererea formulată de judecătorul Horaţius Dumbravă. Acesta a declarat, înaintea şedinţei plenului CSM, că, dacă afirmaţiile preşedintelui sunt adevărate, era necesar ca acesta să anunţe DNA, nu să vorbească la o televiziune. "Am sesizat plenul CSM să se gândească asupra oportunităţii de a solicita IJ să facă verificări privind declaraţiile preşedintelui României. Eu nu am indicat niciun procuror. Domnul preşedinte a indicat un procuror. Oricum, mie mi se par jalnice afirmaţiile la final de mandat, dar, mă rog, haideţi să vedem ce va face IJ. De ce spun jalnice, pentru că să ameninţi un procuror în direct la o televiziune mie mi se pare incalificabil, pe de o parte. Pe de altă parte, dacă ar fi adevărat, era necesar să fi anunţat DNA şi nu să fi venit la televizor să fi spus ceea ce a spus. Haideţi să vedem ce va spune şi plenul CSM", a spus Dumbravă.
Ai cui sunt fluturașii de salariu ai lui Turcescu?
Aseară, evz.ro titra, pe surse, că celebrii fluturaşi de salariu ai lui Turcescu, care ar fi certificat calitatea sa de “ofiţer acoperit” (?!), sunt, în fapt, potrivit unor surse autorizate, ai Oanei Sârbu, fosta prietenă a lui Robert Turcescu, care este angajată a MApN, în ansamblul “Doina”.