Deversarea de petrol în Golful Mexic a fost oprită

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Deversarea de petrol în Golful Mexic a fost oprită

Monden 29 Mai 2010 / 00:00 496 accesări

În sfârşit, succes. Autorităţile americane şi populaţia care locuieşte în zona costieră din sud-estul SUA pot răsufla uşurate. Deversările de petrol din Golful Mexic s-au oprit datorită unei operaţiuni de colmatare a puţului, demarată miercuri. Comandantul Gărzilor de Coastă americane, amiralul Thad Allen, a anunţat în mod oficial această reuşită, precizând că se va pompa noroi în continuare în puţuI de petrol, pentru a obţine un succes de durată. Viitoarele 12-18 ore vor fi cruciale pentru a se vedea dacă s-a reuşit colmatarea definitivă a puţului.

Asumarea propriilor greşeli. Supărat şi frustrat din cauza celei mai grave poluări cu petrol din Golful Mexic, preşedintele Obama a ieşit, joi, într-o conferinţă de presă extinsă, prima de acest gen din ultimele zece luni, pentru a anunţa că a ordonat oprirea forărilor în mare, dar şi pentru a se apăra de critici. Venind în întâmpinarea profundei nemulţumiri publice, dar apărând modul în care s-a ocupat de această criză care deja durează de cinci săptămâni, Barack Obama a recunoscut că echipa sa a făcut câteva greşeli de judecată şi de abordare, iar la un moment dat a spus chiar că a greşit când a crezut că firmele petroliere sunt pregătite să facă faţă celor mai grave dezastre. Răspunzând întrebărilor reporterilor, Barack Obama a enumerat câteva domenii unde el şi administraţia sa au făcut greşeli. De pildă, că administraţia sa ar fi trebuit să se mişte mai energic pentru a curăţa ceea ce el a numit ”o relaţie complice şi coruptă între organismele de reglementare şi industrie”, sugerând că dezastrul ar fi putut fi prevenit, dacă unii paşi ar fi fost făcuţi mai devreme. Preşedintele a respins însă criticile celor care susţin că nu s-a concentrat suficient de mult pe această catastrofă, care acum se consideră a fi cea mai mare din istoria SUA, cu milioane de metri cubi de petrol deversaţi deja în Golful Mexic. Barack Obama a recunoscut că se gândeşte la dezastru în fiecare dimineaţă când se trezeşte şi în fiecare noapte când merge la culcare. Conferinţa de presă a avut loc la câteva ore după ce şefa Serviciului pentru Managementul Mineralelor, agenţia care reglementează forările offshore, şi-a dat demisia, cedând presiunilor în acest sens. Elizabeth Birnbaum, care abia preluase funcţia în iulie anul trecut, şi-a anunţat retragerea după ce secretarul Afacerilor Interne, Ken Salazar, i-a cerut să elibereze postul. Agenţia era considerată una dintre cele mai disfuncţionale ale administraţiei. Totodată, preşedintele Obama a ordonat suspendarea activităţii la cele 33 de puţuri de explorare forate în Golful Mexic, a impus un moratoriu de şase luni pentru noi permise de extragere submarină de ţiţei şi gaz şi a suspendat temporar explorările în largul coastelor.

Un precedent trist. Decizia a marcat o cotitură în politica administraţiei Obama, care, cu doar câteva săptămâni înainte de dezastru, propunea extinderea explorării offshore ca mod de a răspunde nevoii de a găsi noi surse de energie. Barack Obama s-a deplasat ieri în Louisiana, pentru a urmări la faţa locului eforturile pentru oprirea deversării de petrol. Este a doua deplasare a preşedintelui în regiune, de la explozia din 20 aprilie. Criticii care au spus că dezastrul din Golf este uraganul Katrina al lui Barack Obama au subliniat că în primele săptămâni, preşedintele Bush a mers mai frecvent în zona sinistrată. Şeful Casei Albe a arătat însă că Guvernul a făcut cel mai amplu efort de acest tip din istoria SUA, mobilizând 20.000 de oameni şi 1.300 de ambarcaţiuni.



12