Deversările de petrol cresc nivelul de arsenic din oceane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Deversările de petrol cresc nivelul de arsenic din oceane

Monden 05 Iulie 2010 / 00:00 485 accesări

Deversările de petrol ameninţă pe termen lung ecosistemele pentru că acestea cresc nivelul de arsenic din oceane. Petrolul poate bloca parţial sistemul natural de filtrare al oceanelor şi împiedică astfel îndepărtarea arsenicului din apă. Studiul arată că deversările fac ca sedimentele să se depună pe fundul oceanului amestecate cu petrol. Din acest motiv, nu mai pot încorpora şi arsenicul, pentru a-l depune în straturile de sediment. Oamenii de ştiinţă de la Imperial College din Londra susţin că studiul lor arată felul în care sedimentele din Golful Mexic ar putea fi afectate de scurgerile de petrol. Arsenicul este o substanţă toxică ce se găseşte în petrol. Nivelul mare de arsenic din apă poate permite substanţei să intre în lanţul alimentar. Poate întrerupe procesele de fotosinteză la plantele marine şi creşte riscurile de modificări genetice.

Pe de altă parte, nava taiwaneză A Whale, cea mai mare navă pentru recuperarea petrolului la suprafaţa apei, a început de sâmbătă teste pentru absorbirea ţiţeiului din Golful Mexic. Nava, cu o suprafaţă echivalentă cu patru terenuri de fotbal şi o capacitate de pompare de 50.000 de barili de petrol pe zi, va efectua teste timp de 48 de ore, în largul oraşului New Orleans. Nava are capacitatea de a absorbi un amestec de ţiţei şi apă, de a separa cele două elemente şi a elimina apa purificată. Poluarea din Golful Mexic, declanşată la sfârşitul lunii aprilie, se extinde în continuare, iar British Petroleum (PB) speră să poată dubla cantitatea de petrol recuperat cu ajutorul navei taiwaneze. Operaţiunile de curăţare a Golfului sunt perturbate în prezent de condiţiile meteo, iar prognozele nu indică nicio îmbunătăţire a acestora în următoarele zile. După scufundarea platformei Deepwater Horizon, BP la 80 de kilometri în largul coastelor americane, în Golful Mexic au fost deversaţi între 30.000 şi 60.000 de barili de ţiţei pe zi.

Regiunile turistice din Florida, inclusiv arhipelagul Keys sau plajele din Miami, riscă să fie afectate de poluare. Un studiu al Agenţiei americane pentru oceane şi atmosferă (NOAA) afirmă că probabilitatea de poluare a litoralului din vestul Floridei este estimată la 1 – 20%, în timp ce pentru plajele din Miami şi arhipelagul Keys probabilitatea este de 61 – 80%. Studiul este bazat pe o simulare ce prevede deversarea a 33.000 de barili de petrol timp de 90 de zile. După explozia din 22 aprilie, petrolul a afectat deja 681 de kilometri de litoral, în statele Louisiana, Mississippi, Alabama şi Florida. Cu 80 de milioane de vizitatori pe an, Florida este una dintre destinaţiile favorite pentru americani şi turişti străini care îşi petrec vacanţele în SUA, iar veniturile din turism sunt estimate la 80 de miliarde de dolari anual.

Taguri articol


12