Dezacorduri financiare serioase între UE şi SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dezacorduri financiare serioase între UE şi SUA

Monden 16 Iunie 2014 / 00:00 428 accesări

Oficialii de la Bruxelles au avertizat că vor exclude băncile, fondurile de hedging, asigurătorii şi alte companii financiare dintr-un acord comercial negociat cu SUA, din cauza dezacordurilor privind colaborarea în domeniul reglementărilor serviciilor financiare. Autorităţile de la Bruxelles şi Washington discută termenii unui pact care ar putea fi cel mai amplu acord comercial regional din lume, care să acopere aproape jumătate din producţia economică mondială şi o treime din comerţul mondial.

Multe dintre tarifele comerciale transatlantice se află deja la un nivel scăzut, astfel că cel mai important obiectiv aflat în discuţie este reducerea reglementărilor şi altor bariere non-tarifare din comerţul UE-SUA. Spre nemulţumirea UE şi a unei mari părţi din sectorul financiar american şi european, administraţia Obama vrea să excludă din acord reglementările referitoare la serviciile financiare. Oficialii de la Washington susţin că includerea acestor reglementări ar submina regulile mai stricte introduse după criza din anul 2008 şi că orice cooperare transatlantică referitoare la serviciile financiare ar fi mai bine tratată într-un cadru separat. În încercarea de a creşte presiunea asupra SUA, CE a propus statelor membre ca, până când partea americană se va angaja în discuţiile privind cooperarea în domeniul reglementărilor, UE să nu negocieze accesul pe piaţa serviciilor financiare. Potrivit ofertei UE, aflată în fază de proiect, ce include propunerile europene pentru sectoare de la arhitectură şi construcţii la IT şi servicii educaţionale, Comisia vrea excluderea a tot ceea ce are legătură cu companiile de servicii financiare, până când SUA se răzgândesc în privinţa reglementărilor sectorului financiar.

Un schimb separat de oferte referitoare la tarifele comerciale, care a avut loc între SUA şi UE în acest an, a fost afectat de acuzaţii venite din ambele părţi, potrivit cărora propunerile nu se ridică la nivelul ambiţiilor avute de pactul comercial transatlantic, lansat cu mare fast în urmă cu un an. SUA au prezentat luna trecută, la Washington, o ofertă în domeniul serviciilor, iar UE urmează să vină cu propuneri la următoarea rundă de negocieri de la Bruxelles, în luna iulie. Ambele părţi urmează să înainteze oferte privind achiziţiile publice, un domeniu sensibil, până în luna septembrie. Michel Barnier, comisarul UE pentru Piaţa Internă, afirma, într-un discurs la Washington, că un pact comercial care să includă serviciile financiare este vital pentru asigurarea stabilităţii financiare globale. Asociaţia pentru industria instrumentelor financiare şi a pieţelor financiare, care reprezintă cele mai mari bănci şi investitorii instituţionali din SUA, precum şi Asociaţia Pieţelor Financiare din Europa au afirmat într-un comunicat că este imperios necesară includerea coordonării reglementărilor serviciilor financiare în acordul comercial transatlantic.

Taguri articol


12