Dezacorduri între SUA şi Rusia privind modul de luptă împotriva atacurilor cibernetice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dezacorduri între SUA şi Rusia privind modul de luptă împotriva atacurilor cibernetice

Monden 29 Iunie 2009 / 00:00 434 accesări

SUA şi Rusia se află într-o dispută majoră privind modalitatea de luptă împotriva ameninţării tot mai importante a atacurilor cibernetice, care pot afecta sistemele informatice şi Internetul, informează ”New York Times”. Tema urmează să fie abordată în timpul vizitei de săptămîna aceasta a preşedintelui american, Barack Obama, la Moscova, precum şi la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, din noiembrie.

Cele două părţi sînt de acord că spaţiul cibernetic prezintă tot mai multe pericole şi riscuri, însă cele două state au viziuni diferite despre modul de contracarare a acestora. Pe de o parte, Rusia este în favoarea unui tratat internaţional, similar celor negociate în legătură cu armele chimice şi a promovat această abordare în repetate rînduri, în cursul acestui an. Pe de altă parte, SUA insistă asupra unei cooperări sporite între organizaţiile pentru aplicarea legii, apreciind că aceasta poate spori siguranţa spaţiului cibernetic împotriva intruziunilor criminale, dar şi împotriva unor campanii militare. Orice acord privind spaţiul cibernetic prezintă dificultăţi speciale, pentru că implică subiecte precum cenzura pe Internet, suveranitatea şi actori care nu pot face obiectul unui tratat. Potrivit oficialilor americani, dezacordul privind modul de abordare a problemei a împiedicat cooperarea poliţienească internaţională, avînd în vedere şi faptul că o proporţie semnificativă a atacurilor împotriva reţelelor americane provine din China şi Rusia.

Oficiali din Departamentul de Stat prezintă drept model al îmbunătăţirii securităţii informatice Convenţia privind Criminalitatea Cibernetică a Consiliului Europei, intrată în vigoare în 2004 şi semnată de 22 de ţări, inclusiv de SUA, dar nu de Rusia sau China. Rusia are însă obiecţii, deoarece convenţia permite poliţiei să deschidă anchete în baza suspiciunilor privind comiterea unei infracţiuni cibernetice de pe teritoriul altei ţări, fără a informa mai întîi autorităţile locale şi încălcînd astfel ideea tradiţională de suveranitate.



12