Francezii sunt majoritar favorabili unei dezbateri pe tema identităţii lor naţionale, care a fost anunţată de ministrul Imigraţiei Eric Besson şi care va fi lansată în următoarele zile, în ciuda împotrivirii ferme a stîngii. Potrivit unui sondaj publicat duminică de cotidianul “Le Parisien”, 60% dintre francezi aprobă ampla dezbatere pe care vrea să o lanseze Guvernul începând de luni, în timp ce 35% consideră că nu este un lucru bun. Simpatizanţii stângii sunt favorabili acestei dezbateri în proporţie de 50%, iar cei ai dreptei în proporţie de 72%, potrivit anchetei realizate de institutul CSA.
Ideea acestei dezbateri a fost lansată pe 25 octombrie de Eric Besson, portavocea politicii ferme şi lipsite de complexe a imigraţiei pentru care pledează, de la alegerea sa, preşedintele Nicolas Sarkozy. Opoziţia de stânga consideră periculoasă o astfel de dezbatere, subliniind dificultatea de a defini identitatea naţională a unei ţări şlefuite de valuri succesive de imigranţi. Stînga îl acuză pe Nicolas Sarkozy că jonglează, din nou, cu această temă lansată în timpul campaniei prezidenţiale din 2007 şi destinată, în opinia opoziţiei, să seducă electoratul de extremă-dreapta. Potrivit ministrului Imigraţiei Eric Besson, vor fi organizate întâlniri în prefecturi şi subprefecturi, începând de luni, care să reunească asociaţii, profesori, elevi şi părinţi, sindicate, directori de întreprinderi, deputaţi naţionali şi europeni. Dezbaterea trebuie să se încheie pînă la 28 februarie prin prezentarea de către ministru a unei sinteze generale a acestor activităţi ce se vor axa pe două direcţii principale: identitatea naţională, cu întrebarea Ce înseamnă să fii francez astăzi? şi aportul imigraţiei la identitatea naţională.
În sondajul publicat de “Le Parisien”, eşantionul de francezi a fost întrebat şi care sunt elementele constitutitve ale identităţii Franţei. Astfel, limba franceză este considerată foarte importantă sau destul de importantă de către 98% dintre persoanele chestionate, în timp ce imnul naţional “La Marseillaise” şi drapelul albastru-alb-roşu sunt alese de 77%, respectiv 88% dintre persoanele chestionate. Întrebaţi în privinţa primirii de imigranţi, francezii răspund în proporţie de 31% că este foarte important şi 42% că este destul de important pentru identitatea Franţei.
Iniţiarea dezbaterii îl confruntă pe preşedintele Sarkozy cu o frondă şi a senatorilor de dreapta, care îi resping una dintre reformele sale fiscale emblematice, cea a taxei profesionale, un impozit local asupra firmelor pe care Guvernul vrea să îl reducă, ceea ce ar afecta bugetele locale. Un număr de 24 de senatori din partidul prezidenţial, între care fostul premier Jean-Pierre Raffarin, au anunţat că nu vor vota această reformă în acest stadiu. Nicolas Sarkozy întotdeauna a considerat că această taxă aduce un prejudiciu în ceea ce priveşte investiţiile firmelor şi competitivitatea internaţională a industriei franceze şi de aceea propune reducerea ei. Proiectul de buget pe 2010, în curs de examinare în Parlament, prevede ca această taxă să fie diminuată cu 11,7 miliarde de euro. În total, ţinând cont şi de alte aspecte ale fiscalităţii, impunerea întreprinderilor va scădea cu zece miliarde de euro. Partea aceasta de buget a fost votată deja de Adunarea Naţională şi acum trebuie examinată de Senat, Camera Superioară a Parlementului. Nicolas Sarkozy a propus la 20 octombrie o amplă reformă a colectivităţilor, cu scopul de a reduce birocraţia administrativă franceză, considerată costisitoare cu cele 22 de regiuni, 96 de departamente, 3.800 de cantoane şi 36.000 de comune ale sale.