Dezbatere despre mişcarea de avangardă literară, la Biblioteca Judeţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dezbatere despre mişcarea de avangardă literară, la Biblioteca Judeţeană

Cultură 31 Martie 2007 / 00:00 1492 accesări

Poetul, prozatorul, eseistul şi criticul literar Marin Mincu, prof. univ. dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii “Ovidius“, s-a întîlnit, joi seară, în Aula Bibliotecii Judeţene "Ioan N. Roman", cu studenţii constănţeni, cărora le-a prezentat trei lucrări de excepţie, pe care le semnează: "Intermezzo. Aurora", "Avangarda literară românească" şi "Experimentalismul poetic românesc". Despre volumele scrise de Marin Mincu au vorbit lect. univ. drd. Lăcrămioara Berechet, lect. univ. drd. Alina Ologu Buzatu, poetul Mircea Ţuglea şi bibliotecarul Corina Apostoleanu.

Considerat cea mai importantă lucrare beletristică a autorului, volumul "Intermezzo. Aurora" a apărut, pentru prima oară, în anul 1984, fiind reeditat în 1989, 1997 şi 2007. Este un roman experimentalist, cu diverse inserturi realiste, compus din fragmente succesive. Lucrarea este un jurnal al tinereţii autorului, fiind dificil de pus o graniţă între ficţiune şi autoficţiune. “Romanul este foarte actual, întrucît pune o problemă foarte importantă şi mizează, fragmentar, pe tehnica ziaristică, aşa cum autorul o face şi în Jurnalul lui Dracula şi Jurnalul lui Ovidiu. În acest roman există două jurnale, al personajului feminin şi al celui masculin“, a observat poetul Mircea Ţuglea. Mai multe fragmente din acest volum autobiografic au fost publicate şi în revista de cultură "Viaţa românească".

Cea de a doua lucrare, "Avangarda literară românească", a apărut, prima dată, în anul 1983, a fost reeditată în 1999, iar varianta din 2006 a fost îmbunătăţită cu date despre alţi trei scriitori avangardişti. În carte sînt prezentaţi 26 de scriitori avangardişti şi, potrivit bibliotecarului Corina Apostoleanu, textele fiecărui autor în parte sînt foarte bine alese, fiind sugestive pentru ilustrarea ideii de avangardă. "Mişcarea avangardistă este ilustrată şi prin lucrări de artă plastică. Mai mult, sînt inserate şi imagini ale coperţilor revistelor avangardiste, cum ar fi Contimporanul, Unu, Insula, Integral, Alge", a precizat Corina Apostoleanu.

"Experimentalismul poetic românesc" este o lucrare în care Marin Mincu face o selecţie funcţională a celor mai importante momente de afirmare a discursului poetic românesc în secolul al XX-lea. Cartea este structurată pe şase capitole: "Premise teoretice", "Optzecişti", "Şaptezecişti / şaizecişti", "Avangardişti", "Interviuri", "Addenda" şi "Referinţe critice", în care autorul îşi propune ca discursul critic să fie o prelungire a discursului poetic, fără a se abate de sistemul de semne propus de text. "Este o aventură să îndrăzneşti să scrii despre Poezie", consideră Marin Mincu.

Marin Mincu a publicat peste 40 de volume în România şi 20 de lucrări în Italia. În perioada 1974 şi 1994, Mincu a fost profesor titular la universităţile din Torino, Milano şi Florenţa. În anul 1996, a fost distins cu Premiul Herder (Universitatea din Viena), iar de-a lungul carierei a primit Premiul Internaţional Eugenio Montale (Roma, 1989), Premiul literar Carlo Betocchi (Citta di Piombino, 1992) şi Premiul Naţional pentru Roman (Bergamo, 1998).

Taguri articol


12