Dezbatere incendiară în Parlamentul European pe tema situației din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dezbatere incendiară în Parlamentul European pe tema situației din România

Politică 02 Februarie 2017 / 11:16 565 accesări

O dezbatere a Parlamentului European despre situația statului de drept și a justiției din România a avut loc loc joi dimineața la Bruxelles.

Frans Timmermans, prim-vicepresedintele al Comisiei Europene, a inițiat dezbaterea de la Bruxelles. Acesta a afirmat că actele normative adoptate recent nu pot fi intrepretate altfel decat ca un pas înapoi în lupta anti-corupție și solicită Guvernului României reanalizarea. El a subliniat faptul că legislația poate afecta utilizarea fondurilor Uniunii Europene în România. Totodată Timmermans a afirmat faptul că România merită politicieni și Guverne care luptă împotriva corupției și că românii merită să trăiască într-o societate fără corupție.

Anterior, Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans au avertizat Guvernul României să nu submineze lupta împotriva corupţiei.

Comisia Europeană a atrasatenţia asupra posibilelor regrese şi va examina ordonanţele de urgenţă privind Codul penal şi graţierea.

O serie de vorbitori au luat cuvântul printre care Monica Macovei, Norica Nicolai sau Barbara Sprinelli (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică).

Monica Macovei a fost este întrebată despre anchetele penale împotriva funcționarilor, dacă acesta este un exemplu perfect că se abuzează de lupta anticorupție. Aceasta a susținut anchetarea infractorilor.

Norica Nicolai, Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa a spus în cadrul discursului său că nimeni nu poate pune în discuție vocația europeană a poporului român și că asistam la o încercare de răsturnare a Guvernului din România: ”Bătălia corupției nu înseamnă justitițăe selectivă!”.

Barbara Spinelli, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică:” Sunt solidară cu lupta poporului român și reacția președintelui Iohannis. Sunt din Italia și știu ce vrea să spună cu zi de doliu. Este o rușine felul în care au fost adoptate ordonanțele de urgență. Este un mod de a acționa care se întâmplă destul de des în Europa. Protestele cetățenilor și din presă, ne amintesc că și asociațile cetățenilor și presa sunt puteri ale statului. Se adoptă decrete pentru a permite unor politicieni corupți să scape de închisoare”.

Judith Sargentini, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană: ” Protestele din ultimele zile din România arată că românii iau foarte în serios democrația. Corupția este începutul putrezirii sistemului.”

Roberta Metsola, Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat): ”Eforturile depuse de România au înregistrat un regres. Lupta împotriva corupției trebuie să devină importantă. Români suntem alături de dumneavostră!”

Maria Grapini a pus însă sub semnul întrebării corecta informare a membrilor Parlamentului European despre situația din România.

”Miercuri, ambasadele din Germania, Statele Unite, Canada, Franța, Olanda și Belgia au emis o declarație comună prin care condamnă noile măsuri ce ”subminează progresul statului de drept și lupta împotriva corupției din ultimii zece ani. Ambasadele au comunicat că Guvernul ar trebui să ”abroge acest curs inutil”, scrie Deutsche Welle.

"Lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România. Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupţiei este esenţială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV). Raportul Comisiei privind Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), publicat săptămâna trecută, a salutat bilanţul pozitiv realizat de către procurorii şi judecătorii din România în abordarea corupţiei la nivel înalt.

Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniului de aplicare al corupţiei ca infracţiune, va avea impact asupra evaluărilor viitoare.



12