Dezbatere vehementă pe tema societăţilor de securitate, la Kabul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dezbatere vehementă pe tema societăţilor de securitate, la Kabul

Externe 07 Ianuarie 2011 / 00:00 346 accesări

O dezbatere vehementă a avut loc, miercuri, între ambasadorul SUA la Kabul şi preşedintele afgan, diplomatul cerând dublarea efectivelor companiilor private de securitate, pe care şeful statului vrea să le desfiinţeze de mai multe luni. Ambasadorul SUA la Kabul, Karl Eikenberry, l-a anunţat pe preşedintele afgan, Hamid Karzai, că angajarea a 25.000 de agenţi suplimentari de către companiile private de securitate este necesară pentru continuarea proiectelor de dezvoltare în Afganistan, o poziţie căreia liderul afgan i s-a opus cu fermitate. Hamid Karzai a apreciat că această poziţie este contrară obiectivelor consolidării forţelor de securitate afgane şi a cerut fonduri suplimentare pentru poliţia afgană, cu scopul ca aceasta să poată asigura ea însăşi securitatea proiectelor. Ambasada americană la Kabul a confirmat că întâlnirea a avut loc, dar a refuzat să comenteze asupra conţinutului acesteia. În afară de Karl Eikenberry şi Hmid Karzai, la întâlnire au mai participat un oficial din cadrul NATO, prim-vicepreşedintele afgan, Mohammad Qassim Fahim, şi o serie de oficiali.

De câteva luni încoace, relaţiile între preşedintele afgan şi susţinătorii săi occidentali sunt tot mai tensionate. În august, acesta a ordonat dizolvarea tuturor societăţilor private de securitate, atât afgane, cât şi internaţionale, până la sfârşitul lui 2010, acuzându-le că au înghiţit o mare parte a ajutorului internaţional, alimentează corupţia, dăunează dezvoltării foţelor de securitate afgane şi alimentează sentimentul de insecuritate. La sfârşitul lunii octombrie, a făcut paşi înapoi, în faţa opoziţiei aliaţilor săi occidentali, îngrijoraţi de consecinţele acestei interdicţii asupra proiectelor lor de dezvoltare şi securităţii infrastructurilor lor. După modelul a ceea ce s-a petrecut în Irak după 2003, piaţa securităţii private din Afganistan a explodat după invazia americană din 2001, iar în ultimii ani s-a dezvoltat şi mai mult, din cauza insecurităţii în creştere din ţară, unde slăbiciunea Guvernului a favorizat ascensiunea grupărilor rebele şi criminale. Efectivele acestor societăţi sunt estimate la aproximativ 27.000 de persoane.

Forţa NATO în Afganistan, care luptă alături de Guvernul afgan contra insurecţiei islamiste din această ţară, plănuieşte să transfere în mod treptat responsabilitatea asigurării securităţii pe întreg teritoriul ţării forţelor de securitate afgane, până în 2014. Totuşi, SUA intenţionează să trimită un contingent suplimentar de 1.400 de puşcaşi marini în Afganistan pentru mărirea forţelor sale de luptă înainte de reluarea operaţiunilor în primăvară. SUA, care au condus în 2001 o coaliţie internaţională care a înlăturat de la putere regimul Taliban, are în Afganistan circa 100.000 de soldaţi, iar preşedintele Obama este presat de opinia publică să obţină rezultate în teatrul de operaţiuni pentru a începe retragerea în acest an, aşa cum a promis. Barack Obama a declarat luna trecută că s-au realizat suficiente progrese în campania din Afganistan pentru a-şi respecta angajamentul de a începe retragerea trupelor americane până în luna iulie şi pentru a ceda complet transferul securităţii forţelor afgane până în 2014.

Taguri articol


12