Dezbateri pe „repede înainte“ în cazul Ponta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Procedură-fulger în Camera Deputaților

Dezbateri pe „repede înainte“ în cazul Ponta

Politică 09 Iunie 2015 / 00:00 641 accesări

Lucrurile în cazul Victor Ponta se derulează pe „repede înainte“ în Parlament. Cu toate că deputații aveau la dispoziție 14 zile pentru a lua în discuție cererea DNA de a aviza urmărirea penală, Ponta a solicitat, ieri dimineață, în Comisia juridică, să fie audiat în aceeași zi, iar votul final să fie dat marți (astăzi, n.r.). Zis și făcut, pentru că cererea lui Ponta a fost votată în unanimitate. ”Nu am ce dosar să studiez și nici nu am nevoie de avocat. Vin, îmi spun punctul de vedere, iar ulterior avocații vor studia cele cinci volume (1.110 de pagini). Nu e bine nici pentru Parlament, nici pentru Guvern să tragem de timp”, a declarat premierul. Votul în plen asupra cererii de începere a urmăririi penale a lui Ponta va fi dat, astăzi, de la ora 10.00. Fără o majoritate de voturi, procurorii anticorupție nu îl pot cerceta pe premier.

CALCULE În Camera Deputaților, PSD și aliații săi au cu 29 de voturi mai mult decât PNL și alte formațiuni din opoziție, fără a lua în calcul UDMR și minoritățile naționale. Potrivit unor surse, unii dintre deputații UDMR și ai minorităților vor vota pentru respingerea cererii DNA. În aceste condiții, un vot rapid reduce intervalul în care liderii PNL ar putea negocia cu deputații minorităților sau chiar cu cei din PSD - UNPR, pentru a-i determina să schimbe tabăra. În cazul, cel mai probabil, în care deputații resping cererea DNA, președintele Klaus Iohannis nu îl mai poate suspenda pe premier. Totuși, problemele nu s-au terminat pentru Ponta. Conform unei interpretări a Constituției, când DNA va trimite dosarul în instanță, președintele poate, din nou, să decidă dacă îl suspendă sau nu pe primul-ministru.

APĂRARE Recent, procurorii DNA l-au acuzat pe Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari al lui Dan Șova. Imediat, Guvernul, în ansamblul său, s-a strâns în jurul premierului și s-a declarat convins că acțiunea DNA este în strânsă legătură cu noua tripletă politică: Iohannis - DNA - PNL, prin care se dorește schimbarea Guvernului. În apărarea lui Ponta a sărit, ieri, și președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a declarat că toţi colegii săi din PLR sunt solidari cu Ponta, iar acuzaţiile formulate de DNA sunt aberante.



12