Dezbinaţi de guvernanţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Cu şi fără salarii restante

Dezbinaţi de guvernanţi

Eveniment 14 Decembrie 2011 / 00:00 2241 accesări

Dacă ar exista un premiu pentru cea mai absurdă şi încurcată legislaţie din lume, România l-ar câştiga, cu siguranţă. Cadrele didactice care şi-au câştigat drepturile salariale restante în instanţă au aflat acest lucru pe propria piele după ce, la începutul lunii decembrie 2011, o parte din ele şi-au primit integral banii, în timp ce restul îi vor primi eşalonat, începând cu 2012. O astfel de situaţie se întâlneşte şi la Grupul Şcolar Cobadin, de pe raza judeţului Constanţa. „Situaţia din prezent este creată de Legea privind majorarea salariilor cadrelor didactice care a intrat în vigoare la sfârşitul anului 2008. Pentru că prevederile actului normativ nu au fost puse în aplicare, cadrele didactice membre de sindicat au acţionat în judecată angajatorul, adică unităţile de învăţământ unde-şi desfăşurau activitatea, implicit statul român, cerând punerea în aplicare a prevederilor legale”, a spus directorul Grupului Şcolar Cobadin, prof. Olguţa Papa. Ea a precizat că, la nivelul unităţii pe care o conduce, primele cadre didactice care şi-au cerut drepturile salariale în instanţă au primit câştig de cauză în aprilie 2010.

DUPĂ PRIMELE PROCESE CÂŞTIGATE LA NIVEL NAŢIONAL, GUVERNANŢII AU LUAT MĂSURI PENTRU A DESCURAJA CADRELE DIDACTICE CARE AR FI DORIT SĂ-ŞI CEARĂ BANII ÎN INSTANŢĂ

„În martie 2010 a fost emisă o ordonanţă potrivit căreia cadrele didactice care urmau să câştige în instanţă drepturile salariale îşi primeau banii eşalonat, începând cu 2012. La doar câteva luni, în mai 2010, Guvernul a emis o nouă ordonanţă, mult mai completă, adresată, de această dată, celor care deja câştigaseră. Potrivit Ordonanţei 45, şi drepturile lor salariale era eşalonate începând cu 2012”, a spus prof. Papa.

SALVAŢI DE LIPSA LEGISLAŢIEI Dacă până la începutul lunii decembrie toţi profesorii care câştigaseră în instanţă erau în aceeaşi oală, o breşă în legislaţie a permis ca o parte din profesori să-şi primească banii integral. „La începutul lunii decembrie s-a creat o breşă în legislaţie: vechea legislaţie prevedea că profesorii care au sentinţe judecătoreşti pronunţate în 2011 îşi pot primi banii integral acolo unde autorităţile locale dispun de fonduri. Până pe 8 decembrie, când a intrat în vigoare noua legislaţie, care prevede eşalonarea plăţii drepturilor salariale restante şi pentru cei cu sentinţe din 2011, şcolile care au primit bani de la Ministerul Finanţelor au putut să plătească sumele respective. Din păcate, acest lucru a fost posibil numai pentru cei cu sentinţe pronunţate în 2011, pentru cei cu sentinţe din 2010 aplicându-se prevederile Ordonanţei 45, care specifică clar eşalonarea plăţii”, a explicat preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP), prof. Ioana Purcărea.

GREVA FOAMEI Nemulţumită de nedreptatea comisă, educatoarea Elena Nicolae era decisă, ieri dimineaţă, să intre în greva foamei până la soluţionarea problemei. În urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa ea a decis însă să amâne protestul până la sfârşitul acestei săptămâni. „Mi s-a spus că se va face tot posibilul pentru ca situaţia să fie rezolvată. Dacă până vineri – sâmbătă nu se întâmplă nimic, voi intra în greva foamei”, atenţionează educatoarea. Directorul Grupului Şcolar Cobadin a ţinut să menţioneze că, în prezent, Ministerul Finanţelor a alocat banii în bugetul Primăriei din Cobadin pentru plata tuturor drepturilor salariale restante, dar legislaţia nu permite acest lucru. Declaraţiile prof. Papa sunt confirmate şi de reprezentanţii ISJ. „Cadrele didactice care au sentinţe judecătoreşti îşi vor primi banii potrivit prevederilor legale. Nu putem încălca legea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, prof. Maria Moga. Preşedintele SLSIP este de părere, însă, că situaţia în care s-a ajuns reprezintă o tentativă a guvernanţilor de a dezbina cadrele didactice, pentru a distruge complet rezistenţa lor. La nivelul judeţului Constanţa sunt aproape 6.000 de cadre didactice care şi-au câştigat drepturile salariale în instanţă, din aproape opt mii de reprezentanţi ai sindicatului.



12