Dezinteres pentru o profesie de viaţă şi de moarte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanţa Revoltă nejustificată a unor asistenţi medicali!

Dezinteres pentru o profesie de viaţă şi de moarte

Eveniment 28 Martie 2014 / 00:00 2135 accesări

Medicii, asistenţii medicali, infirmierii, cu toţii sunt pioni principali în acordarea asistenţei medicale bolnavilor, internaţi sau trataţi în ambulator. Aşa cum este firesc, pacienţii, care sunt plătitori la Fondul Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), deci care finanţează, indirect, şi salariaţii sistemului, aşteaptă ajutor profesionist, dar şi mult bun simţ din partea personalului medical. În întreaga lume, în pregătirea medicilor, asistenţilor medicali şi infirmierilor sunt implicate organizaţii profesionale ce îşi desfăşoară activitatea pe baza unor legi bine stabilite. Nimeni nu are voie să facă rabat de la ele, nimeni nu are voie, de altfel, să calce în picioare jurămintele, atât în cazul medicilor, cât şi al asistenţilor, mai ales că au acceptat să păşească într-o profesie cu totul specială: au în mâini vieţile oamenilor. Cadrele medicale sunt singurele responsabile de pregătirea lor, sunt singurele care trebuie să conştientizeze cât de mult înseamnă perfecţionarea, educaţia medicală continuă (EMC). Doctorii, ca şi asistenţii medicali, participă la cursuri de specialitate, simpozioane, congrese, mese rotunde, se abonează la publicaţii de specialitate. EMC este esenţială în profesia medicală şi, totodată, fără EMC, un cadru medical nu ar putea să-şi exercite profesia la standardele impuse în întreaga lume. Aşa se face că, potrivit legislaţiei, medicii şi asistenţii medicali au drept de liberă practică doar dacă, periodic, urmează programul de EMC, pe baza căruia obţin un anumit număr de credite. Dacă doctorii ştiu cât se poate de bine ce au de făcut, nu acelaşi lucru se poate spune despre unii asistenţi medicali.

REVOLTĂ NEJUSTIFICATĂ! Din păcate, Constanţa se numără printre judeţele unde unii asistenţi sunt luaţi „prin surprindere” de existenţa legislaţiei, de responsabilităţile pe care le impune o profesie atât de importantă. Ieri, sediul organizaţiei lor profesionale - Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Constanţa (din incinta Policlinicii nr. 1 a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”) - a fost asaltat de asistenţi medicali extrem de indignaţi că îşi pierd dreptul de liberă practică. Aflaţi la limita termenului de reavizare a certificatelor de membru (care atestă calitatea de cadru medical cu drept de liberă practică), unii s-au trezit - după ce au avut la dispoziţie un an sau chiar trei ani să urmeze cursuri de specialitate, mai exact să respecte legea, pe care, de altfel, trebuie să o viseze - fix pe ultima sută de metri. Unii nici nu au vrut să audă explicaţiile acordate de către reprezentanţii organizaţiei, ci, într-un mod agresiv, uitând că sunt într-o unitate sanitară, uitând de bunele maniere, care nu onorează deloc profesia de cadru medical, au cerut, aproape cu pumnul în masă, să fie înscrişi la cursuri şi să li se dea creditele, pentru că în caz contrar îşi pierd locurile de muncă. Perfect adevărat! Însă revolta asistenţilor medicali s-a dovedit a fi total neîntemeiată! Nimeni nu a avut obligaţia să-i tragă de mânecă şi să le spună cât de important este să se perfecţioneze, ce înseamnă să urmeze un curs obligatoriu, cum ar fi resuscitarea cardio-respiratorie sau prevenirea infecţiilor nosocomiale. Sunt cursuri absolut obligatorii, în contextul în care au în mâini vieţile unor oameni. Unii au reclamat că OAMGMAMR nu ar fi pus la dispoziţie cursuri şi că ei au tot insistat în acest sens. În replică, preşedintele OAMGMAMR, totodată şi şeful filialei de la Constanţa, Mircea Timofte, a declarat că „filiala Constanţa a organizat în 2013, pentru asistenţii medicali de la malul Mării Negre, peste 250 de cursuri susţinute de lectori acreditaţi, fie asistenţi medicali, fie doctori (trebuie menţionat că filiala Constanţa a OAMGMAMR este printre filialele cu cei mai mulţi lectori acreditaţi din ţară). La toate acestea se adaugă şi organizarea de mese rotunde, simpozioane sau alte manifestări. În total, 6.034 de asistenţi medicali au fost şcoliţi. Cu alte cuvinte, peste 6.000 de asistenţi medicali din Constanţa au ştiut de existenţa cursurilor, au ştiut că au o lege pe care trebuie să o respecte, au ştiut că au responsabilităţi şi, în acelaşi timp, au demonstrat că îşi respectă locul de muncă, implicit pacienţii. Potrivit OAMGMAMR, filiala locală, în anul 2013 au existat luni în care lectorii acreditaţi au avut cursuri, însă grupele nu au fost ocupate.

OAMGMAMR, filiala Constanţa, informează asistenţii medicali asupra cursurilor ce urmează a fi susţinute atât pe site-ul propriu, www.oamgmamr-constanta.ro, cât şi la sediu.

MAI MULT DECÂT ATÂT, FIECARE ASISTENT MEDICAL ÎŞI POATE VIZUALIZA DATELE PERSONALE ŞI PROFESIONALE, INCLUSIV NUMĂRUL DE CREDITE OBŢINUTE PRIN PARTICIPAREA LA FORMARE DE EMC, PE SITE-UL PROPRIU, WWW.OAMGMAMR-CONSTANŢA.RO. TREBUIE DOAR SĂ SE LOGHEZE.

„Menirea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România este să apere siguranţa şi securitatea pacienţilor. Pentru asta, pregătirea asistenţilor medicali este esenţială şi îi face să îndeplinească această misiune. Art. 46 din Ordonanţa de Urgenţă 144/2008 (Legea asistenţilor medicali), litera K, arată obligaţiile membrilor organizaţiei profesionale”, a declarat preşedintele OAMGMAMR. Totodată, el a spus că, în vederea creşterii gradului de pregătire profesională, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali au obligaţia să efectueze cursuri şi alte forme de educaţie continuă. OAMGMAMR creditează cursurile, programele de educaţie continuă avizate de Ministerul Sănătăţii, precum şi alte forme de educaţie continuă prevăzute de lege şi stabileşte numărul minim de credite anual necesar reautorizării exercitării profesiei.

UNDE-I LEGE NU-I TOCMEALĂ! În Legea asistenţilor medicali se precizează, clar, şi la al. 4 că asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali care nu realizează anual numărul minim de credite stabilit de Consiliul naţional al OAMGMAMR li se poate suspenda dreptul de liberă practică, până la realizarea numărului de credite respectiv. “Un număr de 30 de credite (atât cât trebuie să realizeze un asistent medical într-un an) se poate realiza foarte uşor. Este foarte uşor să-ţi îndeplineşti obligaţiile, însă trebuie să vrei. În opinia noastră, asistenţii medicali care se află în această situaţie nu au manifestat interes. În prezent, OAMGMAMR face un efort deosebit pentru ca şi aceşti asistenţi medicali să primească avizul, astfel încât să poată profesa legal”, a declarat preşedintele OAMGMAMR. Precizăm că unii asistenţi medicali s-au trezit că nu au niciun credit, ceea ce înseamnă că un an întreg n-au avut niciun interes pentru profesia lor.

OAMGMAMR atrage atenţia că, potrivit art. 348 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare: “Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârşirea unor astfel de fapte se sancţionează potrivit legii penale, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”



12