Dezvăluirile WikiLeaks continuă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dezvăluirile WikiLeaks continuă

Externe 13 Decembrie 2010 / 00:00 520 accesări

• SUA, foarte atente la relaţiile diplomatice ale Vaticanului • Americanii sunt foarte atenţi la vocea Vaticanului şi a canalelor sale oficiale, cum ar fi comunitatea Sant\'Egidio, în Orientul Mijlociu, inclusiv Iran, în China, Cuba sau Republica Democrată Congo, potrivit unor note diplomatice americane publicate de WikiLeaks. Influenţa “diplomaţiei vaticane” este câteodată supraestimată, potrivit acestor telegrame ale Departamentului de Stat. Americanii speră deseori ca poziţiile lor să fie sprijinite de Vatican, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Ambasada SUA pe lângă Sfântul Scaun se arată interesată de contactele acestuia cu Biserica subterană şi Biserica oficială din China. Sfântul Scaun are excelente surse de informare privind disidenţii, drepturile omului, libertatea religioasă, controlul Guvernului asupra populaţiei, sau în Coreea de Nord, unde organizaţii caritabile catolice se deplasează cu regularitate, potrivit ambasadei.

Poziţia Vaticanului privind aderarea Turciei la UE, susţinută de SUA, reprezintă o preocupare în notele diplomatice. În condiţiile în care în 2004 cardinalul Ratzinger, viitor Papă Benedict al XVI-lea, s-a arătat foarte reticent, Vaticanul a amintit americanilor că prelatul se exprima cu titlu personal şi că poziţia oficială a Sfântului Scaun era favorabilă acestei aderări. În 2002, în timpul celei de-a doua Intifada, americanii au cerut Vaticanului să i se adreseze lui Yasser Arafat, preşedintele Autorităţii Palestiniene, pentru ca acesta să oprească violenţele. Vaticanul s-a opus ferm intervenţiei militare în Irak în 2003, iar telegramele arată îngrijorarea americanilor provocată de aceste rezerve în aprilie 2007. Americanii şi-au exprimat regretele că Sfântul Scaun nu foloseşte mai mult avantajele bunelor sale relaţii cu Iranul, în legătură cu Liban sau dosarul nuclear iranian.

Sfântul Scaun le-a cerut americanilor să păstreze relaţiile cu Siria şi Iran. În 2008, ambasadorul american la Roma l-a convins pe Papa enedict al XVI-lea să nu îl primească pe preşedintele Mahmud Ahmadinejad, care solicitase o audienţă. Potrivit notelor divulgate de WikiLeaks, diplomaţii salută acţiunea comunităţii Sant\'Egidio, implicată în rezolvarea de conflicte şi dialog interreligios, membrii săi putând fi surse bune de informaţie. În 2001, diplomaţii americani au afirmat că ambasada i-a cerut comunităţii Sant\'Egidio să se implice mai mult în discuţiile legate de Kivu, regiune marcată de război din Republica Democrată Congo. Vaticanul a solicitat intensificarea presiunilor americane şi britanice pentru a obţine retragerea trupelor ugandeze şi rwandeze din Kivu.

• Sentimente antisemite • Diplomaţii americani apreciază că unii oficiali de rang înalt de la Vatican manifestă urme de sentimente antisemite, potrivit unei telegrame diplomatice divulgate de site-ul WikiLeaks. Potrivit cotidianului “The New York Times”, o telegramă diplomatică americană din 2002 arată că în pofida unor reale progrese în relaţiile Vaticanului cu comunitatea evreiască, în timpul Papei Ioan Paul al II-lea, unii membri ai ierarhiei catolice manifestă urme de sentimente antisemite. Alţi oficiali de la Vatican, ale căror nume nu sunt menţionate, sunt de asemenea citaţi în telegramă, declarând că unele anchete judiciare împotriva Bisericii sunt opera judecătorilor evrei care au prea multă influenţă în SUA.

• Asasini reperaţi • Rusia a afirmat că îi reperase pe presupuşii asasini ai fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, înainte ca acesta să moară otrăvit la Londra, în 2006, dar britanicii au avertizat-o să nu acţioneze, potrivit unei note diplomatice americane din acelaşi an. Litvinenko, devenit un opozant al lui Vladimir Putin, la vremea aceea preşedintele Rusiei, a murit în urma otrăvirii cu poloniu 210 într-un hotel londonez, în noiembrie 2006. Poliţia britanică l-a acuzat pe fostul agent KGB Andrei Lugovoi de crimă, dar Rusia a refuzat să-l extrădeze.

O notă diplomatică trimisă Washingtonuui de ambasada SUA la Paris, în decembrie 2006, publicată sâmbătă de cotidianul “The Guardian”, evocă o cină amicală la care au participat ambasadorul SUA împotriva terorismului, Henry Crumpton, şi reprezentantul special al preşedinţiei ruse Anatoli Safonov. “Safonov a indicat că autorităţile ruse din Londra au avut cunoştinţă de prezenţa unor indivizi care transportau substanţe radioactive în oraş şi i-au urmărit, dar britanicii le-au spus că aceştia sunt sub control, înainte ca otrăvirea să se producă”, precizează nota. “The Guardian” afirmă că a întrebat mai multe persoane apropiate dosarului despre declaraţiile lui Safonov, care le-au calificat \"de necrezut\". Anatoli Safonov afirma. de asemenea. că Rusia nu era implicată în crimă, însă nu a oferit explicaţii, potrivit notei diplomatice.

• Preocupare faţă de lumea interlopă • Bande de chinezi, români şi albanezi s-au instalat în Catalonia, unde creează reţele de prostituţie, potrivit unor note diplomatice americane, dezvăluite de WikiLeaks, care arată că, în opinia SUA, regiunea este un important centru de activitate al islamiştilor radicali. SUA consideră Catalonia drept cel mai mare centru de activitate al islamiştilor radicali din Mediterana. Potrivit doumentelor, “importanţa imigraţiei, legală sau ilegală, provenind din Africa de Nord (Maroc, Tunisia şi Algeria), precum şi din Pakistan şi Bangladesh, face din această regiune un magnet pentru recrutarea teroriştilor”. Se estimează că 60.000 de pakistanezi locuiesc la Barcelona şi în împrejurimi. Majoritatea trăiesc la marginea societăţii spaniole, nu vorbesc limba, sunt adesea şomeri şi au puţine locuri pentru a-şi practica religia cu demnitate”. În opinia americanilor, acest lucru constituie un teren fertil de recrutare pentru terorişti. Aeroportul din Barcelona ar fi unul dintre cele mai utilizate de mafie, conform SUA. Tranzitează canabis din Maroc şi heroină din Afganistan. În acest context, SUA au nevoie să ştie ce se urzeşte între Algeria, Tunis, Rabat şi sudul Franţei. Consulatul din Barcelona ar fi platforma ideală pentru implantarea unei celule de spionaj, pentru că are suficient spaţiu, o amplasare bună, iar securitatea comunicaţiilor ar fi asigurată. Acest sfat a fost urmat. “Decizia a fost adoptată în octombrie 2007, iar acest centru este operaţional de doi ani la consulatul din Barcelona”, a explicat ”El Pais”.

• Acte deplorabile • Preşedintele Barack Obama a denunţat drept acte deplorabile dezvăluirile lui WikiLeaks, în timpul unor convorbiri telefonice cu omologul său mexican Felipe Calderon şi prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan. Barak Obama i-a telefonat, sâmbătă dimineaţă, lui Recep Tayyip Erdogan pentru a evoca o serie de subiecte, iar cei doi lideri au căzut de acord ca acest lucru să nu influenţeze cooperarea apropiată între SUA şi Turcia. Barack Obama i-a telefonat şi preşedintelui mexican pentru a-l felicita în legătură cu activitatea depusă în cadrul conferinţei de la Cancun asupra climatului.



12