Dezvoltarea pieţei asigurărilor din regiunea de Sud-Est, temă de dezbateri la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dezvoltarea pieţei asigurărilor din regiunea de Sud-Est, temă de dezbateri la Constanţa

Economie 07 Septembrie 2007 / 00:00 620 accesări

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a organizat, ieri, la hotelul Iaki din staţiunea Mamaia, cu ocazia împlinirii a 15 ani de supraveghere în asigurări, o întîlnire-dezbatere cu tema “Dialog şi soluţii pentru dezvoltarea pieţei asigurărilor din regiunea sud-est”, eveniment care a reunit reprezentanţi ai pieţei regionale de asigurări, ai asociaţiilor profesionale din domeniu, respectiv Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai mediului de afaceri. În deschiderea evenimentului, oficialii locali au făcut o scurtă prezentare a potenţialului economic pe care îl prezintă judeţul Constanţa prin complexitatea activităţilor ce se derulează în această zonă. Cum piaţa asigurărilor este în continuă expansiune, iar riscurile asumate sînt din ce în ce mai mari, există un motiv în plus pentru întărirea supravegherii prudenţiale exercitate de CSA. “Am adoptat strategia CSA pentru perioada 2007-2011, ale cărei obiective sunt consolidarea şi dezvoltarea pieţei asigurărilor din România, precum şi creşterea rolului autorităţii de supraveghere pe plan naţional şi european”, a declarat preşedintele CSA, Angela Toncescu.

Preşedintele CSA a prezentat situaţia actuală a pieţei de asigurări, arătînd că “expansiunea volumului de afaceri, intensificarea concurenţei şi creşterea gradului de sofisticare a clientului reprezintă motive în plus pentru întărirea supravegherii prudenţiale şi perfecţionarea profesională a celor care îşi desfăşoară activitatea în industria asigurărilor”. Datele prezentate de CSA indică o continuă creştere a pieţei asigurărilor, care, în acest an, ar putea depăşi două miliarde de euro. Din datele CSA se remarcă o creştere a asigurărilor generale, în detrimentul celor de viaţă. În topul asigurărilor se află mijloacele de transport cu 46,33%, urmate de asigurările de credite (44,91%) şi de cele de sănătate cu 38,04%. La polul opus, cu cele mai însemnate reduceri ale primelor brute subscrise, se situează asigurările de accidente şi boală, clasă care a pierdut aprox. 33% raportat la primele şase luni din 2006. Totodată, valoarea despăgubirilor acordate a fost mai mare cu 36% în primul semestru din 2007 faţă de primele şase luni din 2006 (aprox. 400 de milioane de lei). Din totalul despăgubirilor, ponderea cea mai mare o deţin asigurările generale, cele mai mari plăţi fiind acordate pentru asigurările de mijloace de transport.

De asemenea, Toncescu a mai arătat că, în regiunea de sud-est, ponderea cea mai mare a brokerilor este deţinută de Constanţa (60,72%), iar veniturile totale obţinute din activitatea de brokeraj sînt distribuite în proporţie de 66,15% tot judeţului Constanţa. Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, pentru 2007 şi 2008, în regiunea de sud-est se va înregistra o creştere economică de aprox. 6,3%, iar motorul acestei creşteri va fi dat de domeniul construcţiilor, urmat de cel al serviciilor cu o creştere de 6,5%. “Ne exprimăm speranţa ca piaţa asigurărilor să deţină un rol din ce în ce mai important în formarea PIB la nivelul acestei regiuni, astfel încît, la începutul anului viitor, să devină unul dintre componentele de bază ale acestui motor”, a încheiat Toncescu.



12