Dezvoltarea zonelor metropolitane, după strategii serioase

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiecte făcute cu cap

Dezvoltarea zonelor metropolitane, după strategii serioase

Administrație 30 August 2014 / 00:00 1877 accesări

GREUTĂȚI Teoretic, fondurile europene sunt o adevărată mană cerească pentru administrațiile publice ale căror bugete sunt prea mici pentru noi investiții. Practic, însă, din cauza procedurilor greoaie prin care sunt depuse și aprobate proiectele europene, investițiile importante pentru comunitate devin o misiune imposibilă. Mai mult, guvernele conduse de Emil Boc nu numai că au complicat fără rost procedurile, dar au și distribuit fondurile preferențial. Bilanțurile după primul exercițiu financiar de după integrarea României în UE, 2007 - 2014, nu arată prea bine. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a spus că România a făcut o mulțime de greșeli în privința aplicării fondurilor europene. Abia în ultimii doi ani, gradul de absorbție a fondurilor europene a crescut de la 8% la 37%.

STRATEGII Având în vedere aceste aspecte, organizațiile de dezvoltare intercomunitară, alături de liderii administrațiilor locale, au dezbătut problemele, precum și planurile pentru următorul exercițiu financiar al UE 2014 - 2020. Pe lângă priorități, care includ investiții în infrastructură, eficiență energetică și dezvoltarea urbană, participanții au discutat și despre importanța strategiilor în ceea ce privește proiectele europene. „Ar fi util să existe un mecanism prin care să fie luate în considerare strategiile de promovare. De exemplu, în cazul lucrărilor de infrastructură, e mult mai bine ca lucrările realizate subteran să fie făcute înaintea celor de reabilitare a drumurilor. De aceea, trebuie să existe strategii în acest sens”, a explicat Adrian Crăciun, purtător de cuvânt al Zonei Metropolitane Constanța (ZMC). Totodată, reprezentanții ZMC își propun să se concentreze mai mult pe dezvoltarea localităților rurale din jurul municipiului Constanța, astfel încât să nu existe discrepanțe mari între sate și orașe.

PLANURI Autoritățile locale deja își fac planuri pentru proiectele pe care vor să le facă de acum încolo. Primarul orașului Techirghiol, Adrian Stan, a spus că, prin fonduri europene, a pus la punct unele proiecte privind dezvoltarea turistică a orașului, iar de acum vrea să se concentreze pe proiectele sociale. „În următorul exercițiu financiar sper să am posibilitatea să fac și proiecte pentru copiii și pensionarii din localitate”, a declarat Stan.

Taguri articol


12