În vederea eficientizării recuperării creanţelor de la debitorii care înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat prin aplicarea prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, în cadrul activităţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa, în primul trimestru al acestui an, au fost înregistrate, pe rolul Tribunalului Constanţa, 18 cereri privind deschiderea procedurii insolvenţei. Valoarea totală a creanţelor se ridică la 8,56 milioane de lei. “În primul trimestru din 2007, DGFP a formulat recurs împotriva sentinţei civile de dizolvare a 510 firme dizolvate de drept în temeiul art. 237 din Legea nr.31/1990 privind societăţile comerciale”, a declarat directorul executiv al DGFP Constanţa, Vasilica Mihai.
Potrivit legii, tribunalul se poate pronunţa asupra dizolvării societăţii, la cererea oricărei persoane interesate (inclusiv a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului), în cazurile în care societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni; societatea nu a depus, în cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situaţiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la ORC; societatea şi-a încetat activitatea, nu are sediul social cunoscut sau nu îndeplineşte condiţiile legale privind sediul social ori asociaţii care au dispărut sau nu au domiciliul/reşedinţa cunoscută, dar şi în cazul în care capitalul social nu a fost majorat în condiţiile legii. Întrucît în urma dizolvării dispuse de către Judecătorul delegat de pe lîngă ORC Constanţa, societăţile comerciale intră în procedura lichidării, în temeiul art. 237 alin.7 din Legea nr.31/1990, republicată, DGFP Constanţa urmează să procedeze la numirea lichidatorilor.
Creanţele ce urmează a fi recuperate de la societăţile comerciale a căror dizolvare a fost dispusă în primele trei luni din 2007, se ridică la 1,96 milioane de lei. Ca urmare a notificărilor comunicate de lichidatorii numiţi la 250 de societăţi comerciale, finanţele constănţene s-au înscris în tabelul creditorilor cu suma de 1,08 milioane de lei, reprezentînd obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat. “Cea mai mare sumă pentru care DGFP a depus o declaraţie de creanţă este de 820.206 lei. Mai există o serie de societăţi comerciale aflate în procedura de insolvenţă, care datorează bugetului general consolidat sume cuprinse între 1,5 şi 11,2 milioane de lei“, a declarat şeful serviciului juridic din cadrul DGFP Constanţa, Liliana Gheorghiu. Totodată, au fost recuperate creanţe în valoare de 1,17 milioane de lei de la societăţile aflate în faliment.